Szarlotka sypana: łatwy przepis na szybkie ciasto z owocami
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Szarlotka sypana to łatwy przepis na szybkie ciasto z owocami. Pomysł polega na tym, że kolejne warstwy suchej mieszanki mąki, kaszki manny i cukru, przekładane są startymi jabłkami. Z tym przepisem szarlotka uda się nawet najmniej wprawnym adeptom kucharstwa.
SKŁADNIKI
- 300 g mąki
- 300 g kaszy manny
- 300 g cukru
- 150 g masła
- 10 jabłek (najlepiej Szara Reneta lub inne kwaśne odmiany)
- cukier puder
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jabłka obierać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Wymieszać w misce mąkę, kaszę i cukier.
- Składniki suche podzielić na 4 części.
- Na dno tortownicy wsypać warstwę składników suchych, przykryć ją warstwą jabłek.
- Następnie ponownie wysypać składniki suche i tak na przemian.
- Na samym wierzchu powinna znajdować się warstwa z mąki, kaszy i cukru oraz kawałki masła.
- Ciasto piec 60 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni.
- Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.