Zapiekanka z kaszy jaglanej: przepis

2021-03-29
Anna Olchowik
Zapiekanka z kaszy jaglanej
Autor: thinkstockphotos.com Kasza jaglana idealnie smakuje w zapiekankach - zyskuje nowy  orzechowy  smak
łatwy
30 min
4

Szalenie modna kasza jaglana ma zarówno swoich zapalonych zwolenników, jak i wrogów. Tych pierwszych nie trzeba przekonywać, a drugim podsuwamy przepis na pyszną zapiekankę z kaszy jaglanej.

SKŁADNIKI

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego
  • 3 jajka
  • 3 łyżki parmezanu
  • kulka mozzarelli
  • papryczka chili
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 8 dużych połówek pomidorów suszonych
  • ząbek czosnku
  • łyżka masła
  • 2 łyżki posiekanej bazylii
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przepłukaną kaszę ugotuj w 1/2 l osolonej wody (ok. 20 min).
  • Pomidorki pokrój w ćwiartki, suszone pomidory, papryczkę i czosnek posiekaj.
  • Jajka zmiksuj z jogurtem, 1/3 łyżeczki soli i parmezanem.
  • Kaszę wymieszaj z masą jajeczną, pomidorami, chili i czosnkiem, przełóż do formy posmarowanej masłem. Na wierzchu połóż kawałki mozzarelli. Piecz ok. 30 min w 180°C.
Anna Olchowik