Bezglutenowe ciasto jaglane ze śliwkami
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Bezglutenowe ciasto jaglane ze śliwkami ucieszy nie tylko tych, którzy nie tolerują glutenu. To pyszne, wilgotne ciasto smakuje wszystkim. Do przygotowania ciasta najlepiej użyć dobrej jakości kaszy jaglanej, która pozbawiona jest naturalnej goryczki. Najlepsze będą śliwki z gładką czerwoną lub niebieską skórką. Można również wykorzystać morele, brzoskwinie i nektaryny.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 300 g kaszy jaglanej
- 500 ml wody
- 160 ml mleka
- 2 jajka
- 160 g cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 300 g śliwek
- cukier puder do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kaszę jaglaną zalej wodą i gotuj na małym ogniu do chwili, gdy kasza wchłonie całą wodę.
- Kaszę przetrzyj lub zmiksuj blenderem, aby uzyskać kleik.
- Do kaszy dodać mleko, olej, jajka roztrzepane ze szczyptą soli oraz proszek do pieczenia.
- Masę przelej do formy posmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na wierzchu ułóż połówki śliwek, skórką do dołu.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180C przez około 1 godzinę. Po upieczeniu ciasto pozostaw do ostygnięcia.
- Podawaj ciasto obficie oprószone cukrem pudrem.