Anielska kasza gryczana: przepis na zapiekankę
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Anielska kasza gryczana to świetny przepis na zapiekankę. Po upieczeniu można ją podać od razu jako samodzielne danie z sosem pomidorowym. Można także pokroić na porcje i podawać z wegetariańskim gulaszem lub mięsem duszonym w sosie. Jeśli nie lubisz kaszy gryczanej, ten przepis cię przekona!
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 200 g kaszy gryczanej
- 75 g masła
- 120 g żółtego sera
- 1 marchew
- 1 cebula
- 1 pomidor
- 4 jajka ugotowane
- 300 ml wody
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie.
- Ser zetrzeć na tarce.
- Ugotowane jajka obrać i drobno posiekać.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę. Marchew zetrzeć na drobnej tarce.
- Na rozgrzanym maśle obsmażyć cebulę z marchewką, smażyć do zrumienienia, następnie dodać pokrojonego na kawałki pomidora i dusić jeszcze 6-8 minut.
- Na dno formy do pieczenia posmarowanej masłem wyłożyć połowę kaszy, wyrównać powierzchnię, następnie wyłożyć połowę startego sera, połowę cebuli z marchewką i na koniec wszystkie posiekane jajka.
- Następnie wyłożyć pozostałą kaszę, na niej marchewką z cebulą, wszystko posypać tartym serem.
- Formę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200C i zapiekać 10-15 minut.