Zapiekanka z kaszy jęczmiennej z mięsem mielonym i warzywami
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Zapiekanka z kaszy jęczmiennej z mięsem mielonym i warzywami to pyszne danie jednogarnkowe z piekarnika. Zapiekanka jest bardzo łatwa w przygotowaniu i smakuje znakomicie.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 200 g kaszy jęczmiennej
- 1/2 cukinii
- 300 g mielonego mięsa wieprzowego
- 1 marchewka
- 50 g żółtego sera
- 1 pietruszka
- kawałek zielonej części pora
- 2 kostki bulionu warzywnego
- olej
- pieprz i sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Warzywa umyć, obrać i pokroić lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Mięso przyprawić i podsmażyć na rozgrzanym oleju. dołożyć warzywa i smażyć jeszcze 5 min..
- Kaszę wysypać na dno naczynia żaroodpornego, wyłożyć na nią mięso z warzywami.
- Kostki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody i wlać do naczynia z kaszą i mięsem.
- Wierzch zapiekanki posypać tartym żółtym serem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 st.C.
- Po 10 minutach pieczenia naczynie przykryć folią aluminiową, piec jeszcze 20 min.