Zapiekanka z kaszy jęczmiennej z mięsem mielonym i warzywami

2021-03-29
Zapiekanka z kaszy jęczmiennej
Autor: Shutterstock
łatwy
60 min
4

Zapiekanka z kaszy jęczmiennej z mięsem mielonym i warzywami to pyszne danie jednogarnkowe z piekarnika. Zapiekanka jest bardzo łatwa w przygotowaniu i smakuje znakomicie.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 200 g kaszy jęczmiennej
  • 1/2 cukinii
  • 300 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 marchewka
  • 50 g żółtego sera
  • 1 pietruszka
  • kawałek zielonej części pora
  • 2 kostki bulionu warzywnego
  • olej
  • pieprz i sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Warzywa umyć, obrać i pokroić lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • Mięso przyprawić i podsmażyć na rozgrzanym oleju. dołożyć warzywa i smażyć jeszcze 5 min..
  • Kaszę wysypać na dno naczynia żaroodpornego, wyłożyć na nią mięso z warzywami.
  • Kostki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody i wlać do naczynia z kaszą i mięsem.
  • Wierzch zapiekanki posypać tartym żółtym serem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 st.C.
  • Po 10 minutach pieczenia naczynie przykryć folią aluminiową, piec jeszcze 20 min.