Słodka zapiekanka z kaszy jaglanej z bakaliami: oryginalny przepis
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Zapiekanka z kaszy jaglanej z bakaliami zawiera białko, witaminy z grupy B i jest doskonałym źródłem żelaza. Ponadto nie ma w niej glutenu! Podajemy przepis na nietuzinkową słodką zapiekankę z kaszą jaglaną. Można ją potraktować jako deser, przygotować na śniadanie czy na kolację.
SKŁADNIKI
- 20 dag kaszy jaglanej
- 30 dag śliwek suszonych bez pestek
- 30 dag moreli
- 5 dag orzechów włoskich
- 4 łyżeczki miodu
- 1 łyżka masła + do wysmarowania naczynia
- 1 łyżeczka posiekanej skórki pomarańczowej
- 4 goździki
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kaszę jaglaną ugotuj na sypko z goździkami i masłem (trochę masła zostaw do wysmarowania formy).
- Rodzynki sparz i odsącz. Orzechy posiekaj i razem z rodzynkami, miodem, cukrem wanilinowym i skórką pomarańczową dodaj do kaszy. Wymieszaj.
- Śliwki sparz, umyj, odsącz i pokrój na połówki. Morele umyj, wysusz i pokrój w ćwiartki.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Układaj kolejno warstwy kaszy, śliwek i moreli. Zapiekaj ok. 10 minut w piekarniku.