Słodka zapiekanka z kaszy jaglanej z bakaliami: oryginalny przepis

2021-03-29
Zapiekanka staropolska z kaszy jaglanej
Autor: Shutterstock Kasza jaglana i bakalie to zdrowe, sycące i bardzo pożywnego połączenie
łatwy
45 min
4

Zapiekanka z kaszy jaglanej z bakaliami zawiera białko, witaminy z grupy B i jest doskonałym źródłem żelaza. Ponadto nie ma w niej glutenu! Podajemy przepis na nietuzinkową słodką zapiekankę z kaszą jaglaną. Można ją potraktować jako deser, przygotować na śniadanie czy na kolację.

SKŁADNIKI

  • 20 dag kaszy jaglanej
  • 30 dag śliwek suszonych bez pestek
  • 30 dag moreli
  • 5 dag orzechów włoskich
  • 4 łyżeczki miodu
  • 1 łyżka masła + do wysmarowania naczynia
  • 1 łyżeczka posiekanej skórki pomarańczowej
  • 4 goździki
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kaszę jaglaną ugotuj na sypko z goździkami i masłem (trochę masła zostaw do wysmarowania formy).
  • Rodzynki sparz i odsącz. Orzechy posiekaj i razem z rodzynkami, miodem, cukrem wanilinowym i skórką pomarańczową dodaj do kaszy. Wymieszaj.
  • Śliwki sparz, umyj, odsącz i pokrój na połówki. Morele umyj, wysusz i pokrój w ćwiartki.
  • Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Układaj kolejno warstwy kaszy, śliwek i moreli. Zapiekaj ok. 10 minut w piekarniku.