Omlet na każdą okazję: 15 najlepszych przepisów na omlet naturalny
Dlaczego omlet jest jak okład na żołądek i duszę? Omlet naturalny to mieszanina jajek bez dodatku mąki. Czyli życie w czystej postaci. Bez węglowodanów. Można do niego dodać zioła, boczek, szynkę, czy warzywa. Przygotowanie nie jest skomplikowane. Istnieje wiele odmian omletów i kilka sposobów na ułatwienie sobie przygotowania omletu. Sami wybierzcie, co wam odpowiada!
Spis treści
- Jak zrobić dobry omlet?
- Kierując się tym prostymi zasadami na pewno nie popełnicie błędu:
- Jak zrobić omlet w piekarniku lub mikrofali?
- Więcej przepisów na omlet
Omlet to idealny posiłek. Proteiny w czystej postaci, bo jajko to białko wzorcowe, czyli nieomal 100% białka w białku. I to do niego odnosimy zawartość białek w innych źródłach protein.
Omlet pasuje na śniadanie i południowy posiłek. Świetnie pasuje na kolację.
Jak zrobić dobry omlet?
Kierując się tym prostymi zasadami na pewno nie popełnicie błędu:
Przygotowując omlet możesz dodawać do niego zimną wodę w proporcji łyżka wody na jajko. Nie zastępuj jednak wody mlekiem, bo omlet będzie zbyt twardy.
Omlet rób najwyżej z czterech jajek. To wystarcza na dwie porcje. Gdy potrzebujesz ich więcej, usmaż kilka oddzielnych omletów.
Ubijaj całe jajka. Wtłaczasz wtedy do nich powietrze. Nie powinno się jednak z tym przesadzać, bo osiągnie się przeciwny efekt - jajka za długo ubijane staną się wodniste
Omlety najlepiej udają się na dużych patelniach, niezbyt głębokich.
Masę jajeczną na omlet wylewamy na patelnię z odrobiną rozgrzanego tłuszczu i nie mieszamy. Pozwalamy jajkom ściąć się. Będą nieco mocniej ścięte od dołu, ale delikatnie ugotowane z wierzchu.
Jeśli masa jajeczna rozłoży się na patelni nierównomiernie, nie próbuj jej mieszać, bo przywrze do dna. Możesz tylko próbować ją wyrównać, energicznie potrząsając patelnią.
Na koniec omlet składamy na pół i przekładamy na talerz.
Jak zrobić omlet w piekarniku lub mikrofali?
Można jednak ułatwić sobie życie i przygotować omlet w piekarniku. Absolwenci rejonowych przedszkoli pewnie pamiętają puszyste omlety podawane na podwieczorek. Można go podać z konfiturą lub ze szczypiorkiem. Oto Przepis na puszysty omlet pieczony
Doskonałym sposobem jest upieczenie masy omletowej w formie na muffinki. Można wtedy użyć większej ilości jajek dla całej rodziny. Wypróbuj koniecznie: Omletowe muffinki na śniadanie, do szkoły, do pracy
Można również przygotować omlet w woreczku strunowym. Jeśli macie takie nieduże torebki z grubej folii ze strunowym zamknięciem to koniecznie wypróbujcie: Przepis na omlet gotowany w woreczku strunowym
Omlet na mały głód można również przygotować w mikrofalówce. To prosty przepis na pyszny omlet dla singla: Przepis na omlet w kubku z mikrofali
Więcej przepisów na omlet
Teraz, gdy już omletach wiecie prawie wszystko, wypróbujcie nasze najlepsze przepisy:
Omlet z kozim twarogiem i miętą
Omlet z warzywami z patelni lub piekarnika
Omlet z szynką, papryką i zielonym groszkiem
Omlet z kurczakiem i zieloną fasolką
Ekspresowy omlet z ziemniakami, kiełbasą i boczkiem
Puszysty placek omletowy z pieczarkami i pomidorami
Z każdym omletem nabierzecie większej wprawy, a gdy już osiągnięcie doskonałość pora na omlet z mąką w wersji słodkiej.
Oto kilka przepisów, które ukoją wasze lęki w trudniejsze dni:
Budyniowy omlet czekoladowy z bananem
Duński omlet w stylu hygge: przepis na omlet z pieca
Omlet cesarski: przepis na austriacki Kaiserschmarren