Omletowe muffinki na śniadanie, do szkoły, do pracy

2022-04-06
Omletowe muffinki na śniadanie, do szkoły, do pracy
Autor: Shutterstock Pyszne śniadanie z piekarnika
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Omletowe muffinki to nic innego jak pyszny omlet naturalny z dodatkami prosto z piekarnika. Jajeczne muffinki idealnie pasują na śniadanie. Można je zabrać do szkoły lub do pracy. Można je przechować w lodówce do 48 godzin. A nawet zamrozić na później. Można użyć dowolne dodatki, a i tak będzie wam smakowało. 

SKŁADNIKI

  • ½ szklanki posiekanej cebuli
  • 1 szklanka pokrojonych na ćwiartki pieczarek drobnych
  • 1 szklanka posiekanej szynki gotowanej
  • 1 szklanka posiekanego sera cheddar
  • 8 jajek
  • ½ szklanki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C. Posmaruj masłem foremkę na 12 muffinek.
  • Cebulę, zieloną paprykę i szynkę podziel równomiernie na 12 foremek do muffinów. Na koniec dodaj starty ser.
  • W średniej wielkości misce ubij jajka ze śmietaną, dodaj sól i pieprz. Mieszaninę jajek rozlej do 12 dołków, wypełniając foremkę prawie do pełna.
  • Piecz przez 20-22 minut. Wyjmij i podawaj na ciepło lub pozwól ostygnąć i przechowuj w lodówce lub zamrażarce.
  • Podgrzewaj z lodówki przez około 30 sekund lub z zamrażarki przez około 1 minutę lub do momentu podgrzania.
Jajka – zdrowie w skorupce

Jajka na śniadanie - jak ugotować lub usmażyć jajka