Omletowe muffinki na śniadanie, do szkoły, do pracy

Omletowe muffinki to nic innego jak pyszny omlet naturalny z dodatkami prosto z piekarnika. Jajeczne muffinki idealnie pasują na śniadanie. Można je zabrać do szkoły lub do pracy. Można je przechować w lodówce do 48 godzin. A nawet zamrozić na później. Można użyć dowolne dodatki, a i tak będzie wam smakowało.
½ szklanki posiekanej cebuli
1 szklanka pokrojonych na ćwiartki pieczarek drobnych
1 szklanka posiekanej szynki gotowanej
1 szklanka posiekanego sera cheddar
8 jajek
½ szklanki śmietany 18%
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki pieprzu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Posmaruj masłem foremkę na 12 muffinek.
Cebulę, zieloną paprykę i szynkę podziel równomiernie na 12 foremek do muffinów. Na koniec dodaj starty ser.
W średniej wielkości misce ubij jajka ze śmietaną, dodaj sól i pieprz. Mieszaninę jajek rozlej do 12 dołków, wypełniając foremkę prawie do pełna.
Piecz przez 20-22 minut. Wyjmij i podawaj na ciepło lub pozwól ostygnąć i przechowuj w lodówce lub zamrażarce.
Podgrzewaj z lodówki przez około 30 sekund lub z zamrażarki przez około 1 minutę lub do momentu podgrzania.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska