Omletowe muffinki na śniadanie, do szkoły, do pracy

2020-03-14
Omletowe muffinki na śniadanie, do szkoły, do pracy
Autor: Shutterstock Pyszne śniadanie z piekarnika
łatwy
20 min
4

Omletowe muffinki to nic innego jak pyszny omlet naturalny z dodatkami prosto z piekarnika. Jajeczne muffinki idealnie pasują na śniadanie. Można je zabrać do szkoły lub do pracy. Można je przechować w lodówce do 48 godzin. A nawet zamrozić na później. Można użyć dowolne dodatki, a i tak będzie wam smakowało. 

Składniki

½ szklanki posiekanej cebuli

1 szklanka pokrojonych na ćwiartki pieczarek drobnych

1 szklanka posiekanej szynki gotowanej

1 szklanka posiekanego sera cheddar

8 jajek

½ szklanki śmietany 18%

1 łyżeczka soli

1/4 łyżeczki pieprzu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Posmaruj masłem foremkę na 12 muffinek.

Cebulę, zieloną paprykę i szynkę podziel równomiernie na 12 foremek do muffinów. Na koniec dodaj starty ser.

W średniej wielkości misce ubij jajka ze śmietaną, dodaj sól i pieprz. Mieszaninę jajek rozlej do 12 dołków, wypełniając foremkę prawie do pełna.

Piecz przez 20-22 minut. Wyjmij i podawaj na ciepło lub pozwól ostygnąć i przechowuj w lodówce lub zamrażarce.

Podgrzewaj z lodówki przez około 30 sekund lub z zamrażarki przez około 1 minutę lub do momentu podgrzania.


Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska