Omletowe muffinki na śniadanie, do szkoły, do pracy
2022-04-06
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Omletowe muffinki to nic innego jak pyszny omlet naturalny z dodatkami prosto z piekarnika. Jajeczne muffinki idealnie pasują na śniadanie. Można je zabrać do szkoły lub do pracy. Można je przechować w lodówce do 48 godzin. A nawet zamrozić na później. Można użyć dowolne dodatki, a i tak będzie wam smakowało.
SKŁADNIKI
- ½ szklanki posiekanej cebuli
- 1 szklanka pokrojonych na ćwiartki pieczarek drobnych
- 1 szklanka posiekanej szynki gotowanej
- 1 szklanka posiekanego sera cheddar
- 8 jajek
- ½ szklanki śmietany 18%
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Posmaruj masłem foremkę na 12 muffinek.
- Cebulę, zieloną paprykę i szynkę podziel równomiernie na 12 foremek do muffinów. Na koniec dodaj starty ser.
- W średniej wielkości misce ubij jajka ze śmietaną, dodaj sól i pieprz. Mieszaninę jajek rozlej do 12 dołków, wypełniając foremkę prawie do pełna.
- Piecz przez 20-22 minut. Wyjmij i podawaj na ciepło lub pozwól ostygnąć i przechowuj w lodówce lub zamrażarce.
- Podgrzewaj z lodówki przez około 30 sekund lub z zamrażarki przez około 1 minutę lub do momentu podgrzania.
Jajka – zdrowie w skorupce