Puszysty omlet pieczony jak z przedszkola

2021-03-29
Puszysty omlet pieczony: jak z przedszkola
Autor: Shutterstock Omlet idealny na śniadanie nie tylko w przedszkolu
łatwy
10 min
4

Pieczony omlet - puszysty i delikatny, posypany szczypiorkiem. Pamiętacie? Kto chodził do przedszkola, to pamięta. Tajemnicą przedszkolnych kucharek było nie ubijanie, ale wymieszanie składników i temperatura w piekarniku. Taki omlet można przygotować na większe śniadanie dla całej rodziny. Można go podać ze szczypiorkiem, smażonym boczkiem lub kiełbasą. Pyszne i pożywne danie w kilka minut. 

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 4 jajka
  • 150 ml mleka
  • 20 g masła
  • 1 łyżeczka oleju roślinnego
  • 0,5 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka wybić do miski, wymieszać, nie ubijać.
  • Dodać mleko i sól, jeszcze raz wymieszać.
  • Formę do pieczenia posmarować olejem roślinnym.
  • Masę jajeczną wlać do formy.
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 250°C i piec przez 20 minut.
  • Gdy masa na wierzchu nieco się przyrumieni, można wyjmować.
  • Przed podaniem można polać stopionym masłem i posypać szczypiorkiem.