Puszysty omlet pieczony jak z przedszkola
2021-03-29
łatwy
10 min
4
Pieczony omlet - puszysty i delikatny, posypany szczypiorkiem. Pamiętacie? Kto chodził do przedszkola, to pamięta. Tajemnicą przedszkolnych kucharek było nie ubijanie, ale wymieszanie składników i temperatura w piekarniku. Taki omlet można przygotować na większe śniadanie dla całej rodziny. Można go podać ze szczypiorkiem, smażonym boczkiem lub kiełbasą. Pyszne i pożywne danie w kilka minut.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 4 jajka
- 150 ml mleka
- 20 g masła
- 1 łyżeczka oleju roślinnego
- 0,5 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka wybić do miski, wymieszać, nie ubijać.
- Dodać mleko i sól, jeszcze raz wymieszać.
- Formę do pieczenia posmarować olejem roślinnym.
- Masę jajeczną wlać do formy.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 250°C i piec przez 20 minut.
- Gdy masa na wierzchu nieco się przyrumieni, można wyjmować.
- Przed podaniem można polać stopionym masłem i posypać szczypiorkiem.