Puszysty placek omletowy z pieczarkami i pomidorami
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Puszysty placek omletowy z pieczarkami i pomidorami to pomysł na szybki obiad, lunch lub ciepłą kolację. Puszyste jajeczne cisto świetnie komponuje się z aromatycznymi duszonymi pieczarkami i soczystymi świeżymi pomidorami.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 50 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 4 jajka
- 4 łyżki mąki
- 1/2 szklanki mleka
- rozmaryn
- 2 pomidory
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry. Cebulę pokroić w krążki i zeszklić na maśle, dodać pieczarki, podsmażyć na złoto, posolić.
- Oddzielić białka od żółtek, żółtka rozkłócić z mlekiem, a białka ubić na sztywno. Wymieszać delikatnie z mąką i rozmarynem.
- Na maśle usmażyć 4 placki. Ułożyć na nich pieczarki i plastry pomidorów, złożyć na pół.