Omlet z letnimi warzywami z patelni lub piekarnika
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Omlet z letnimi warzywami z patelni lub piekarnika jest smaczny i bardzo sycący. Oczywiście zawsze można specjalnie ugotować warzywa lub usmażyć, ale ten prosty omlet to genialny pomysł na wykorzystanie tego, co nam zostało po poprzednim dniu.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 6 jajek
- 200 ml śmietany 12%
- 4 ugotowane ziemniaki
- 200 g ugotowanej zielonej fasolki szparagowej
- 1 pęczek młodej cebuli ze szczypiorem
- 1 czerwona papryka
- 2 łyżki oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka roztrzepać ze szczyptą soli i pieprzem, dodać śmietanę i wymieszać na jednorodny płyn.
- Ziemniaki pokroić na talarki lub kawałki. Fasolkę szparagową na kilkucentymetrowe kawałki.
- Cebulę ze szczypiorem posiekać drobno. Paprykę pokroić na paski.
- Na patelni rozgrzać olej dodać paprykę i smażyć, aż zmięknie. Wtedy dodać cebulę i smażyć do zeszklenia. Na koniec dodać szczypior i smażyć jeszcze chwilę.
- Dodać ziemniaki i fasolkę, wymieszać. Wlać mieszaninę jajek i śmietany. Przykryć pokrywką i smażyć na małej mocy palnika, aż wierzch się zetnie lub wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec przez 20-25 minut.