Omlet z letnimi warzywami z patelni lub piekarnika

2021-03-29
Omlet z letnimi warzywami z patelni lub piekarnika
Autor: Shutterstock Smaczny omlet z warzywami to doskonały pomysł na oszczędną kuchnię
łatwy
30 min
4

Omlet z letnimi warzywami z patelni lub piekarnika jest smaczny i bardzo sycący. Oczywiście zawsze można specjalnie ugotować warzywa lub usmażyć, ale ten prosty omlet to genialny pomysł na wykorzystanie tego, co nam zostało po poprzednim dniu. 

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 6 jajek
  • 200 ml śmietany 12%
  • 4 ugotowane ziemniaki
  • 200 g ugotowanej zielonej fasolki szparagowej
  • 1 pęczek młodej cebuli ze szczypiorem
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżki oleju

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka roztrzepać ze szczyptą soli i pieprzem, dodać śmietanę i wymieszać na jednorodny płyn.
  • Ziemniaki pokroić na talarki lub kawałki. Fasolkę szparagową na kilkucentymetrowe kawałki.
  • Cebulę ze szczypiorem posiekać drobno. Paprykę pokroić na paski. 
  • Na patelni rozgrzać olej dodać paprykę i smażyć, aż zmięknie. Wtedy dodać cebulę i smażyć do zeszklenia. Na koniec dodać szczypior i smażyć jeszcze chwilę. 
  • Dodać ziemniaki i fasolkę, wymieszać. Wlać mieszaninę jajek i śmietany. Przykryć pokrywką i smażyć na małej mocy palnika, aż wierzch się zetnie lub wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec przez 20-25 minut.