Duński omlet w stylu hygge: przepis na omlet z pieca
Duński omlet (dutch baby), to prawdziwe danie na pocieszenie. Omlet o bardzo wyrośniętych brzegach bardzo łatwo przygotować, pod warunkiem, że masz patelnię lub foremkę, którą możesz wstawić do pieca i nagrzać do wysokiej temperatury. Pieczony omlet zjada się na ciepło, najczęściej na słodko, posypany cukrem pudrem, z konfiturą, miodem lub świeżymi owocami. Można także przygotować wersję wytrawną ze zrumienionym boczkiem, kiełbasą lub ziołami. Spróbujcie tego przepisu i delektujcie się urokami życia w stylu hygge.
Zobacz także:
Hygge a jedzenie. Co i jak jeść, by być hygge?
Jak zrobić omlet? Klasyczny przepis na omlety
Omlet francuski - jak go zrobić - praktyczne porady
Dietetyczny omlet gotowany w woreczku strunowym
Co to jest omlet grzybek? Grzybki wytrawne i na słodko
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 3 duże lub 4 małe jajka
- pół szklanki mąki pszennej
- pół szklanki mleka
- 3 łyżki masła
- cukier puder do posypania
- oraz patelnia z metalową rączką lub foremka do pieczenia (tortownica) lub foremka na muffiny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzać piekarnik, do środka wstawić patelnię lub foremkę, ogrzewać razem do 220°C.
- Zmiksować jajka ze szczyptą soli, mąką i mlekiem.
- Do gorącej patelni włożyć 3 łyżki masła, gdy masło zacznie pienić się, wlać ciasto.
- Piec w piekarniku do wyrośnięcia i zrumienia, czyli około 16-20 minut. Zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze 5 minut.
- Gorący omlet posypać cukrem pudrem. Podawać od razu.