Duński omlet w stylu hygge: przepis na omlet z pieca

2021-03-29
Duński omlet w stylu hygge: przepis na omlet z pieca
Autor: Shutterstock Duński omlet (dutch baby) ma charakterystyczne wysokie brzegi i kremowy środek
łatwy
30 min
4

Duński omlet (dutch baby), to prawdziwe danie na pocieszenie. Omlet o bardzo wyrośniętych brzegach bardzo łatwo przygotować, pod warunkiem, że masz patelnię lub foremkę, którą możesz wstawić do pieca i nagrzać do wysokiej temperatury. Pieczony omlet zjada się na ciepło, najczęściej na słodko, posypany cukrem pudrem, z konfiturą, miodem lub świeżymi owocami. Można także przygotować wersję wytrawną ze zrumienionym boczkiem, kiełbasą lub ziołami. Spróbujcie tego przepisu i delektujcie się urokami życia w stylu hygge.

Zobacz także: 

Hygge a jedzenie. Co i jak jeść, by być hygge?

Jak zrobić omlet? Klasyczny przepis na omlety

Omlet francuski - jak go zrobić - praktyczne porady

Dietetyczny omlet gotowany w woreczku strunowym

Co to jest omlet grzybek? Grzybki wytrawne i na słodko

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 3 duże  lub 4 małe jajka
  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki mleka
  • 3 łyżki masła
  • cukier puder do posypania
  • oraz patelnia z metalową rączką lub foremka do pieczenia (tortownica) lub foremka na muffiny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzać piekarnik, do środka wstawić patelnię lub foremkę, ogrzewać razem do 220°C.
  • Zmiksować jajka ze szczyptą soli, mąką i mlekiem.
  • Do gorącej patelni włożyć 3 łyżki masła, gdy masło zacznie pienić się, wlać ciasto.
  • Piec w piekarniku do wyrośnięcia i zrumienia, czyli około 16-20 minut. Zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze 5 minut.
  • Gorący omlet posypać cukrem pudrem. Podawać od razu. 
Redakcja
więcej