Jak zrobić omlet? Klasyczny przepis na omlety

Jak zrobić omlet? Klasyczny przepis na omlety

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Klasyczny omlet to jedno z dań najłatwiejszych do przygotowania.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Omlet to roztrzepane jajka, usmażone na patelni i podane z dowolnymi dodatkami. Każdy ma swój własny przepis na omlet, ale nie każdy wie, który przepis na omlet jest tym klasycznym.

Składniki

  • 2 jajka

  • 1-2 łyżki masła

  • 1 łyżka zimnej wody lub mleka

  • szczypta soli

  • pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozbij jajka, rozmieszaj widelcem, dodając wodę lub mleko, sól i pieprz.

  • Suchą patelnię postaw na bardzo małym ogniu, potem zwiększ płomień, rozgrzej masło (uważaj, by się nie zrumieniło), wlej masę jajeczną.

  • Smaż bez przykrycia na dużym ogniu, aż brzegi omletu się zetną.

  • Bardzo delikatnie odwróć na drugą stronę, chwilę podsmaż. Podawaj z dodatkami.

Jakie dodatki pasują do omleta!

Omlet to znakomita baza posiłku, jednak podany z dodatkami staje się jeszcze lepszy. Jakie dodatki po niego podać? Omlet na słodko czy raczej wytrawny? Wszystko zależy od naszych upodobań, a także pory dnia, kiedy jemy posiłek. Ten poranny może być pełen słodyczy, jak te:

Omlet z bananami

Omlet z jabłkami i cynamonem

Budyniowy omlet czekoladowy.

Omlet to także świetna podstawa dań wytrawnych, które możemy jadać na lunch lub nawet obiad. Do omletów pasują wędliny, sery, a także warzywa. Popularny jest

Omlet z szynką

Omlet ze szpinakiem

Omlet z pomidorami i mozzarellą

Omlet z pomidorami i fetą po grecku.

W wersji bardzie j ekskluzywnej podaje się:

Omlety z krabami

Omlet z krewetkami

Omlet ze szparagami i smardzami

Zobacz koniecznie inne nasze przepisy na omlety:

Omlet francuski z serem

Jak zrobić omlet po włosku? Przepis na frittatę

Dietetyczny omlet gotowany w woreczku strunowym

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,6