Budyniowy omlet czekoladowy z bananem

Budyniowy omlet czekoladowy z bananem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Budyniowy omlet czekoladowy z bananem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 12 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Budyniowy omlet czekoladowy z bananem, to doskonałe śniadanie na słodko. Przy czym nie używamy do jego sporządzenia rafinowanego cukru, a opieramy się na naturalnej słodyczy bananów, migdałów i czekolady.

Składniki

  • 2 jajka (osobno białka i żółtka)

  • 2 i 1/2 łyżki mąki gryczanej

  • 1 łyżeczka kakao

  • 2 łyżki budyniu czekoladowego bez cukru

  • 1/2 banana

  • 1 łyżka mleka migdałowego

  • 1 łyżka płatków owsianych

  • olej kokosowy do smażenia

  • do dekoracji: roztopione z chlustem mleka migdałowego 3-4 kostki gorzkiej czekolady, maliny świeże lub mrożone

Przygotowanie krok po kroku:

  • Białka ubijamy, łączymy z żółtkami, mąką gryczaną, kakao i budyniem.

  • Banan blendujemy z mlekiem migdałowym i płatkami owsianymi. Dodajemy do masy.

  • Omlet smażymy na oleju kokosowym, pod przykryciem, z dwóch stron. Dekorujemy malinami i gorzką czekoladą.

Ocena: 4,5