Budyniowy omlet czekoladowy z bananem

2021-03-29
Katarzyna Burzyńska-Sychowicz
Budyniowy omlet czekoladowy z bananem
Autor: Shutterstock Budyniowy omlet czekoladowy z bananem
łatwy
12 min
4

Budyniowy omlet czekoladowy z bananem, to doskonałe śniadanie na słodko. Przy czym nie używamy do jego sporządzenia rafinowanego cukru, a opieramy się na naturalnej słodyczy bananów, migdałów i czekolady.

Przepis pochodzi z książki: Bez cukru #kasiuniagotuje [67 słodkich przepisów dla całej rodziny] Katarzyny Burzyńskiej-Sychowicz

SKŁADNIKI

  • 2 jajka (osobno białka i żółtka)
  • 2 i 1/2 łyżki mąki gryczanej
  • 1 łyżeczka kakao
  • 2 łyżki budyniu czekoladowego bez cukru
  • 1/2 banana
  • 1 łyżka mleka migdałowego
  • 1 łyżka płatków owsianych
  • olej kokosowy do smażenia
  • do dekoracji: roztopione z chlustem mleka migdałowego 3-4 kostki gorzkiej czekolady, maliny świeże lub mrożone

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Białka ubijamy, łączymy z żółtkami, mąką gryczaną, kakao i budyniem.
  • Banan blendujemy z mlekiem migdałowym i płatkami owsianymi. Dodajemy do masy.
  • Omlet smażymy na oleju kokosowym, pod przykryciem, z dwóch stron. Dekorujemy malinami i gorzką czekoladą.
Katarzyna Burzyńska-Sychowicz