Desery różne

Każdy kraj ma swoje ukochane puszyste desery. Włosi wielbią panna cottę, Francuzi cierpliwie karmelizują cukier na creme brulee, a Amerykanie zapominają o troskach przy najlepszych puddingach. W tej grupie słodkości znajduje się też znany w Polsce budyń w wielu wariantach. Podaruj więc sobie odrobinę rozkosznej słodkości!

Desery różne

Desery różne wszystkie przepisy

Filtry

CZAS

PORCJA DLA

OCENA

TRUDNOŚĆ

Obłędne ciasteczka kawowe z inką

Obłędne ciasteczka kawowe z inką

Fantastyczne ciasteczka pachnące kawą smakują wyśmienicie. W wersji tylko dla dorosłych przygotowujemy je z espresso, ale jeśli ciasteczek będą kosztować również dzieci, przygotujmy je z Inką. Nic nie stracą, wręcz zyskają nowy, niepowtarzalny aromat.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Konfitura z gruszek i karmelu z wanilią

Konfitura z gruszek i karmelu z wanilią

Delikatne gruszki, słodki karmel i pachnąca wanilia tworzą w tych konfiturach połączenie idealne. Jedwabista konfitura z gruszek w karmelu znakomicie sprawdzi się do porannych rogalików i ciepłego kakao oraz popołudniowych ciasteczek z kawą.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Ekspresowe ciasteczka twarogowe

Ekspresowe ciasteczka twarogowe

Jeśli najdzie was nagła ochota na domowe słodkości ten przepis sprawdzi się znakomicie. Pyszne, chrupiące ciasteczka twarogowe przygotujesz błyskawicznie.

Ocena: 30,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 5 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Błyskawiczna napoleonka wiśniowa

Błyskawiczna napoleonka wiśniowa

Napoleonka z wiśniami to nieco ulepszona wersja tradycyjnego deseru. Nie trzeba jej piec, wystarczy zamknąć masę w dwóch warstwach herbatników.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Rogaliki maślane jak u babci

Rogaliki maślane jak u babci

Pyszne, chrupiące ciasteczka, które smakują jak te, które zawsze były u babci. Rogaliki maślane przygotuj z zapasem i trzymaj w zamkniętym pojemniczku, aby osłodziły długie, zimowe wieczory.

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Tarta z masą twarożkowo-malinową i morelami

Tarta z masą twarożkowo-malinową i morelami

Tarta malinowo-morelowa to kwintesencja letnich smaków i aromatów. To połączenie pysznego, kruchego ciasta z malinowo-twarożkową masą i kawałkami świeżych moreli przyprawia o zawrót głowy.

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Czarna baba: fantastyczny deser z Mołdawii o smaku krówki

Czarna baba: fantastyczny deser z Mołdawii o smaku krówki

Mołdawska czarna baba – baba neagra – to bajecznie piękny deser, który po przekrojeniu wygląda jak plaster miodu, a smakuje jak krówka. Trudno się od niego oderwać.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Portugalski ryż Carolino na słodko - Arroz Doce

Portugalski ryż Carolino na słodko - Arroz Doce

Portugalski ryż Carolino jest tradycyjnym składnikiem słodkiego deseru - Arroz Doce. Ten rodzaj ryżowego budyniu na mleku jest bardzo popularny w Portugalii. Do przygotowania ryżu na słodko można wykorzystać każdy rodzaj krótkoziarnistego ryżu przeznaczonego na risotto. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Podpłomyki lefse - skandynawskie naleśniki z miodem

Podpłomyki lefse - skandynawskie naleśniki z miodem

Podpłomyki lefse to popularny w Norwegii deser, ale można je równie dobrze zaserwować na śniadanie lub kolację. To także sycąca przegryzka. łatwa w przygotowaniu i niedroga.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Bajeczne mleko gdańskie: pyszny, prosty deser

Bajeczne mleko gdańskie: pyszny, prosty deser

Mleko gdańskie to lekki deser, wpisany na listę produktów tradycyjnych 19 grudnia 2008 roku, w kategorii wyroby piekarnicze i cukiernicze w województwie pomorskim. Dawniejsza receptura obejmowała ucieranie migdałów z cukrem, by otrzymać cukier migdałowy. Dziś przepis można znacznie uprościć, dzięki możliwości użycia gotowego cukru migdałowego.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Strona 1 z 44