Desery różne

Każdy kraj ma swoje ukochane puszyste desery. Włosi wielbią panna cottę, Francuzi cierpliwie karmelizują cukier na creme brulee, a Amerykanie zapominają o troskach przy najlepszych puddingach. W tej grupie słodkości znajduje się też znany w Polsce budyń w wielu wariantach. Podaruj więc sobie odrobinę rozkosznej słodkości!

Desery różne

Desery różne wszystkie przepisy

Filtry

CZAS

PORCJA DLA

OCENA

TRUDNOŚĆ

Podpłomyki lefse - skandynawskie naleśniki z miodem

Podpłomyki lefse - skandynawskie naleśniki z miodem

Podpłomyki lefse to popularny w Norwegii deser, ale można je równie dobrze zaserwować na śniadanie lub kolację. To także sycąca przegryzka. łatwa w przygotowaniu i niedroga.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Bajeczne mleko gdańskie: pyszny, prosty deser

Bajeczne mleko gdańskie: pyszny, prosty deser

Mleko gdańskie to lekki deser, wpisany na listę produktów tradycyjnych 19 grudnia 2008 roku, w kategorii wyroby piekarnicze i cukiernicze w województwie pomorskim. Dawniejsza receptura obejmowała ucieranie migdałów z cukrem, by otrzymać cukier migdałowy. Dziś przepis można znacznie uprościć, dzięki możliwości użycia gotowego cukru migdałowego.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Wytrawne ciasto jabłkowo-rozmarynowe

Wytrawne ciasto jabłkowo-rozmarynowe

Kwaskowe jabłka podkręcone odrobiną cukru, aromatyczny rozmaryn i delikatne kruche ciasto. Ten wytrawny specjał z jabłek zachwyci niejednego miłośnika oryginalnych połączeń smakowych. Ciasto jabłkowo-rozmarynowe poleca się na przyjęcia.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Ciasto śliwkowe z bezą cynamonową

Ciasto śliwkowe z bezą cynamonową

Lato trwa w najlepsze, a wraz z nim dookoła pełno jest dojrzałych i pysznych owoców, którym trudno się oprzeć. A jeszcze trudniej opszeć się pysznym owocowym deserom. Dziś proponujemy ciasto śliwkowe z bezą cynamonową.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Czekoladowy salceson z jabłkami

Czekoladowy salceson z jabłkami

Dla miłośników jabłek mamy coś specjalnego. Niech nazwa Was nie zmyli. Salceson to nie tylko wyrób mięsny. Może to być idealny pomysł na deser – bezmięsny oczywiście. Jak przygotować czekoladowy salceson z jabłkami? To proste!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Chrupiące gofry belgijskie: najlepszy przepis na gofry!

Chrupiące gofry belgijskie: najlepszy przepis na gofry!

Chrupiące gofry  belgijskie są mniejsze niż tradycyjne gofry, zdrowsze, bo na drożdżach oraz mają ciekawszą strukturę - ich brzegi są chrupiące, a środek mniej  miękki niż tradycyjnych  gofrów na proszku. Ciasta na gofry  belgijskie nie wylewa od brzegu do brzegu foremki, tylko kładzie niewielką ilość łyżka na środek gofrownicy. Gofry rewelacyjnie smakują z bitą śmietaną i owocami.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Jogurtowe racuchy: przepis na puchate placki bez drożdży

Jogurtowe racuchy: przepis na puchate placki bez drożdży

Jogurtowe racuchy to prosty przepis na puchate placki bez drożdży. Rolę spulchniacza pełni tu proszek do pieczenia, którego głównym składnikiem jest wodorowęglan sodu. Związek ten wchodzi w silną reakcję z kwasem mlekowym zawartym w jogurcie. W wyniku reakcji produkowane są duże ilości dwutlenku węgla, który unosi ciasto i nadaje mu puszystość. Wypróbuj przepis na puchate racuchy jogurtowe i ciesz się ich smakiem z rodziną i przyjaciółmi!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ciasto figowo-migdałowe z kokosowo-miodową glazurą

Ciasto figowo-migdałowe z kokosowo-miodową glazurą

Bardzo smaczne ciasto figowo-migdałowe wymagające jednak sporej dawki cierpliwości. Warto przygotować je na specjalne okazje. Rodzina będzie zachwycona.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Karpatka arbuzowa - pyszny letni deser

Karpatka arbuzowa - pyszny letni deser

Jeśli nie chcesz spędzić połowy dnia w kuchni, a myśl o pysznym deserze w ciepłe dni nie daje Ci spokoju, to świetnym i szybkim pomysłem będzie upieczenie karpatki arbuzowej. Przygotowanie ciasta zajmie zaledwie godzinę.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Napoleonka na herbatnikach - pyszna i bez pieczenia

Napoleonka na herbatnikach - pyszna i bez pieczenia

Napoleonka na herbatnikach to pyszny deser, który przygotujesz w kilkanaście minut. To ciasto smakuje wybornie, jest niedrogie i łatwe w przygotowaniu. W sam raz na szybki deser.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Strona 1 z 43