Konfitura z gruszek i karmelu z wanilią

2021-03-29
Konfitura z gruszek ikarmelu z wanilią
Autor: Archiwum Konfitura z gruszek i karmelu z wanilią smakuje wybornie.
łatwy
40 min
4

Delikatne gruszki, słodki karmel i pachnąca wanilia tworzą w tych konfiturach połączenie idealne. Jedwabista konfitura z gruszek w karmelu znakomicie sprawdzi się do porannych rogalików i ciepłego kakao oraz popołudniowych ciasteczek z kawą.

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kg gruszek
  • 1 cytryna
  • 0,5 kg cukru
  • 1 laska wanilii
  • 100 g masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Gruszki umyć, obrać i pokroić, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Włożyć do miski i zalać świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Odstawić na 10 min.
  • Cukier wsypać do szerokiego garnka i podgrzewać na małym ogniu, aż się skarmelizuje, dodać mało i pestki waniliowe. Dołożyć gruszki i smażyć na małym ogniu.
  • Gdy sok zostanie zredukowaniu o połowę przełożyć do słoików, zakręcić i pasteryzować 15 min.