Konfitura z gruszek z wanilią i karmelem – prosty przepis na jesienny rarytas

Konfitura z gruszek z wanilią i karmelem – prosty przepis na jesienny rarytas
Autor: Elenglush/ Shutterstock Konfitura z gruszek zatopionych w aromatycznym karmelu to prawdziwy wykwint w słoiku.
łatwy
40 min
4

Delikatne gruszki, słodki karmel i aromatyczna wanilia tworzą w tej konfiturze połączenie, któremu trudno się oprzeć. To deser zamknięty w słoiku – aksamitny, pachnący i elegancki w smaku. Konfitura z gruszek z wanilią i karmelem idealnie pasuje do porannych rogalików, naleśników czy tostów, a także do kruchych ciasteczek i serów. Wystarczy łyżeczka, by w środku zimy poczuć ciepło jesieni i domowy spokój.

Gruszki w waniliowym karmelu - dlaczego warto je zrobić?

Gruszki to owoce o wyjątkowej delikatności, które w połączeniu z karmelem nabierają głębi i szlachetnej słodyczy. Gdy do tego duetu dodamy nutę wanilii, powstaje konfitura, która smakuje jak z najlepszej cukierni – jednocześnie prosta i wyrafinowana. To doskonały sposób na wykorzystanie dojrzałych gruszek, które aż proszą się o coś więcej niż zwykły kompot.

Przygotowanie tej konfitury nie wymaga dużego doświadczenia – wystarczy chwila cierpliwości, by karmel osiągnął idealny złoty kolor, a owoce wchłonęły jego aromat. Całość można przechować w słoikach, by cieszyć się smakiem przez całą zimę – do herbaty, deserów czy naleśników.

To nie tylko przetwór, ale prawdziwy sposób na zatrzymanie jesieni w słoiku – zapachu wanilii, miękkiej słodyczy gruszek i nuty karmelu, która przywołuje wspomnienie ciepłej kuchni i spokojnych, domowych popołudni.

SKŁADNIKI

  • 1 kg gruszek
  • 1 cytryna
  • 0,5 kg cukru
  • 1 laska wanilii
  • 100 g masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Gruszki umyć, obrać i pokroić, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Włożyć do miski i zalać świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Odstawić na 10 min.
  • Cukier wsypać do szerokiego garnka i podgrzewać na małym ogniu, aż się skarmelizuje, dodać masło i pestki waniliowe. Dołożyć gruszki i smażyć na małym ogniu.
  • Gdy sok zostanie zredukowaniu o połowę przełożyć do słoików, zakręcić i pasteryzować 15 min.
Beszamel: Gruszki - właściwości gruszek. Dlaczego warto jeść gruszki?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej...