Konfitura z gruszek z wanilią i karmelem – prosty przepis na jesienny rarytas
Delikatne gruszki, słodki karmel i aromatyczna wanilia tworzą w tej konfiturze połączenie, któremu trudno się oprzeć. To deser zamknięty w słoiku – aksamitny, pachnący i elegancki w smaku. Konfitura z gruszek z wanilią i karmelem idealnie pasuje do porannych rogalików, naleśników czy tostów, a także do kruchych ciasteczek i serów. Wystarczy łyżeczka, by w środku zimy poczuć ciepło jesieni i domowy spokój.
Gruszki w waniliowym karmelu - dlaczego warto je zrobić?
Gruszki to owoce o wyjątkowej delikatności, które w połączeniu z karmelem nabierają głębi i szlachetnej słodyczy. Gdy do tego duetu dodamy nutę wanilii, powstaje konfitura, która smakuje jak z najlepszej cukierni – jednocześnie prosta i wyrafinowana. To doskonały sposób na wykorzystanie dojrzałych gruszek, które aż proszą się o coś więcej niż zwykły kompot.
Przygotowanie tej konfitury nie wymaga dużego doświadczenia – wystarczy chwila cierpliwości, by karmel osiągnął idealny złoty kolor, a owoce wchłonęły jego aromat. Całość można przechować w słoikach, by cieszyć się smakiem przez całą zimę – do herbaty, deserów czy naleśników.
To nie tylko przetwór, ale prawdziwy sposób na zatrzymanie jesieni w słoiku – zapachu wanilii, miękkiej słodyczy gruszek i nuty karmelu, która przywołuje wspomnienie ciepłej kuchni i spokojnych, domowych popołudni.
SKŁADNIKI
- 1 kg gruszek
- 1 cytryna
- 0,5 kg cukru
- 1 laska wanilii
- 100 g masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Gruszki umyć, obrać i pokroić, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Włożyć do miski i zalać świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Odstawić na 10 min.
- Cukier wsypać do szerokiego garnka i podgrzewać na małym ogniu, aż się skarmelizuje, dodać masło i pestki waniliowe. Dołożyć gruszki i smażyć na małym ogniu.
- Gdy sok zostanie zredukowaniu o połowę przełożyć do słoików, zakręcić i pasteryzować 15 min.