Tort na Dzień Babci i Dziadka. 10 łatwych i pysznych przepisów na niespodziankę dla dziadków
Dzień Babci i Dziadka zbliża się wielkimi krokami. Co podarować dziadkom z okazji ich święta? Pięknym i jednocześnie pysznym prezentem będzie tort. Zrobiony własnoręcznie słodki deser to wyjątkowa niespodzianka, która zachwyci i oczaruje babcię i dziadka. Oto łatwe i sprawdzone przepisy na obłędne torty dla dziadków.
Spis treści
Rodzaje tortów
Prawdopodobnie pierwsze przepisy na torty powstały we Włoszech. W Polsce znane są od czasów królowej Bony, która wraz z włoszczyzną sprowadziła je do naszego kraju. Od stek lat pyszne, słodkie i bogato zdobione ciasta cały czas są popularne, a w księgarniach i w internecie znajdziemy mnóstwo książek i przepisów, jak zrobić tort.
Bazą każdego pysznego tortu jest ciasto. Zazwyczaj piecze się biszkopt, ciasto kruche lub bezę. Blaty do tortów mogą być jasne, czekoladowe lub kakaowe. Deser będzie jeszcze smaczniejszy, jeżeli ciasto nasączy się ponczem, likierem, wybornym alkoholem lub aromatem.
Między blatami ciasta powinno znajdować wypełnienie. Najprostszym przełożeniem jest dżem lub konfitura, serek mascarpone lub budyń. Można użyć bitej śmietany lub zrobić krem budyniowy, owocowy, kawowy, orzechowy czy czekoladowy. Kremy do tortów powinny być lekkie i puszyste. Pysznym dodatkiem do tortu są owoce, które smakowicie łączą się z kremami.
Ważnym elementem każdego tortu jest dekoracja. Jak udekorować tort? Zdobienie tortu należy dopasować nie tylko do okazji, ale i osoby, dla której wypiek jest przygotowywany. Inaczej będzie prezentował się tort dla malucha, a inaczej dla babci czy dziadka. Tort można udekorować bitą śmietaną, małymi bezami, owocami, kolorowymi posypkami, polewą z gorzkiej lub białej czekolady czy zmielonymi orzechami i migdałami.
Pysznie smakują również torty w wersji fit, w których tradycyjne składniki zastąpione są produktami o obniżonej zawartości tłuszczu, a biały cukier jego odpowiednikami. W tortach dietetycznych zamiast mąki pszennej używa się jaglanej, graham czy ryżowej. Wykorzystuje się również różne warzywa, rośliny strączkowe i owoce.
Jak zrobić tort na Dzień Babci i Dziadka?
- Przygotowanie tortu w domu nie jest trudne, ale wymaga nieco cierpliwości i więcej czasu.
- Składniki są w sklepach łatwo dostępne. Warto wybrać taki przepis na tort dla dziadków, aby wszystkie produkty były do kupienia w danym okresie.
- Przepis na tort powinien być dostosowany do preferencji smakowych babci i dziadka.
- Deser trzeba zrobić wcześniej. W wielu przepisach wymagane jest schłodzenie gotowego tortu w lodówce.
Przepisy na tort na Dzień Babci i Dziadka
Torty bezowe:
- Dakłas - łatwe i efektowne ciasto. Przepis na francuski tort bezowy Dacquoise z bakaliami
- Tort bezowy z kremem kakaowym
Torty z kremem:
- Tort czekoladowy na ciemnym piwie. Oprószony solą smakuje nieziemsko
- Tort raffaello z kremem kokosowym z białej czekolady
- Tort Cappuccino: przepis na ciasto z kremem kawowym
Torty z owocami:
- Upojny tort wiśniowy z owocami z nalewki
- Torcik tiramisu z truskawkami bez pieczenia
- Cytrynowy tort. Przepis na cytrynowy tort śmietanowy
Torty fit:
- Torcik błyskawiczny orzechowo-owsiany z mikrofalówki
- Dietetyczne ciasto z malinami – przepis bez cukru i tłuszczu!