Torcik błyskawiczny orzechowo-owsiany z mikrofalówki
      2022-05-03
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          30 min
      
      
        
          8
      
    Dieta bezglutenowa
Torcik błyskawiczny orzechowo-owsiany przygotujesz w pół godziny. Tyle wystarczy by przygotować orzechowe blaty, które stanowią bazę tortu, ubić śmietanę, przełożyć tort. Zdążysz go jeszcze pięknie udekorować. Wszystko dzięki temu, że placki przygotowuje się w mikrofali, to znacznie skraca czas przyrządzenia deseru.
SKŁADNIKI
- Blaty:
 - 150 g orzechów laskowych, wyłuskanych
 - 125 g masła
 - 200 g cukru
 - 100 g płatków owsianych
 - Nadzienie
 - 300 ml śmietany 30-36%
 - 1 łyżka cukru pudru
 - 1 łyżeczka cynamonu
 - Dekoracja:
 - kruszone orzechy
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Orzechy posiekać lub zmielić, ale na za drobno, powinny być widoczne kawałki orzechów.
 - Orzechy wymieszać z płatkami owsianymi i cukrem.
 - Masło rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali i dodać do niego mieszankę suchych składników.
 - Masę dokładnie wymieszać, podzielić na 3 części.
 - Na arkuszu papieru do pieczenia narysować 3 okręgi o średnicy 20 cm.
 - Na każdym okręgu rozprowadzić 1 część masy.
 - Każdy blat "upiec" w kuchence mikrofalowej - 5 minut, na średniej mocy.
 - Gotowe blaty odłożyć aby całkowicie wystygły.
 - Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem i cynamonem.
 - Masą przełożyć blaty orzechowe. Posmarować nią boki i wierzch.
 - Tort udekorować kruszonymi orzechami lub posypać cynamonem.
 
Bita śmietana - jak zrobić idealną bitą śmietanę do ciast i deserów?