Torcik błyskawiczny orzechowo-owsiany z mikrofalówki
2022-05-03
łatwy
30 min
8
Dieta bezglutenowa
Torcik błyskawiczny orzechowo-owsiany przygotujesz w pół godziny. Tyle wystarczy by przygotować orzechowe blaty, które stanowią bazę tortu, ubić śmietanę, przełożyć tort. Zdążysz go jeszcze pięknie udekorować. Wszystko dzięki temu, że placki przygotowuje się w mikrofali, to znacznie skraca czas przyrządzenia deseru.
SKŁADNIKI
- Blaty:
- 150 g orzechów laskowych, wyłuskanych
- 125 g masła
- 200 g cukru
- 100 g płatków owsianych
- Nadzienie
- 300 ml śmietany 30-36%
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka cynamonu
- Dekoracja:
- kruszone orzechy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Orzechy posiekać lub zmielić, ale na za drobno, powinny być widoczne kawałki orzechów.
- Orzechy wymieszać z płatkami owsianymi i cukrem.
- Masło rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali i dodać do niego mieszankę suchych składników.
- Masę dokładnie wymieszać, podzielić na 3 części.
- Na arkuszu papieru do pieczenia narysować 3 okręgi o średnicy 20 cm.
- Na każdym okręgu rozprowadzić 1 część masy.
- Każdy blat "upiec" w kuchence mikrofalowej - 5 minut, na średniej mocy.
- Gotowe blaty odłożyć aby całkowicie wystygły.
- Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem i cynamonem.
- Masą przełożyć blaty orzechowe. Posmarować nią boki i wierzch.
- Tort udekorować kruszonymi orzechami lub posypać cynamonem.
Bita śmietana - jak zrobić idealną bitą śmietanę do ciast i deserów?