Torcik błyskawiczny orzechowo-owsiany z mikrofalówki

Błyskawiczny torcik
Autor: Shutterstock Błyskawiczny torcik "upieczesz" w mikrofali.
łatwy
30 min
8

Dieta bezglutenowa

Torcik błyskawiczny orzechowo-owsiany przygotujesz w pół godziny. Tyle wystarczy by przygotować orzechowe blaty, które stanowią bazę tortu, ubić śmietanę, przełożyć tort. Zdążysz go jeszcze pięknie udekorować. Wszystko dzięki temu, że placki przygotowuje się w mikrofali, to znacznie skraca czas przyrządzenia deseru.

SKŁADNIKI

  • Blaty:
  • 150 g orzechów laskowych, wyłuskanych
  • 125 g masła
  • 200 g cukru
  • 100 g płatków owsianych
  • Nadzienie
  • 300 ml śmietany 30-36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Dekoracja:
  • kruszone orzechy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Orzechy posiekać lub zmielić, ale na za drobno, powinny być widoczne kawałki orzechów.
  • Orzechy wymieszać z płatkami owsianymi i cukrem.
  • Masło rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali i dodać do niego mieszankę suchych składników.
  • Masę dokładnie wymieszać, podzielić na 3 części.
  • Na arkuszu papieru do pieczenia narysować 3 okręgi o średnicy 20 cm.
  • Na każdym okręgu rozprowadzić 1 część masy.
  • Każdy blat "upiec" w kuchence mikrofalowej - 5 minut, na średniej mocy.
  • Gotowe blaty odłożyć aby całkowicie wystygły.
  • Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem i cynamonem.
  • Masą przełożyć blaty orzechowe. Posmarować nią boki i wierzch.
  • Tort udekorować kruszonymi orzechami lub posypać cynamonem.
Bita śmietana - jak zrobić idealną bitą śmietanę do ciast i deserów?

Galeria:  Ciasta bez pieczenia - pyszne desery na herbatnikach

Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej