Domowy biszkopt bez jajek: przepis na puszyste ciasto bezjajeczne
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Domowy biszkopt bez jajek to łatwy przepis na puszyste ciasto bezjajeczne. Gotowy biszkopt można przeciąć i przełożyć konfiturą lub kremem. Idealne rozwiązanie dla tych, którzy są uczuleni na biało jaja kurzego.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
Przepisy na pyszne torty bezowe. TUTAJ!
SKŁADNIKI
- 1 szklanka kefiru lub zsiadłego mleka
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,25 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W wysokim naczyniu ubijamy za pomocą miksera na średnich obrotach: kefir, cukier, olej, sodę zgaszoną octem i mąkę oraz sól. Mąki należy wciąć tyle, aby ciasto miało gęstość ciasta naleśnikowego lub gęstej śmietany.
- Ciasto przelać do formy wyłożonej natłuszczonym pergaminem lub posmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec około 30 minut lub do chwili, gdy ciasto wyrośnie, zrumieni się, a drewniany patyczek wbity w środek ciasta po wyjęciu pozostanie suchy.