Domowy biszkopt bez jajek: przepis na puszyste ciasto bezjajeczne

2021-03-29
Domowy biszkopt bez jajek: przepis na puszyste ciasto bezjajeczne
Autor: Shutterstock
łatwy
20 min
4

Domowy biszkopt bez jajek to łatwy przepis na puszyste ciasto bezjajeczne. Gotowy biszkopt można przeciąć i przełożyć konfiturą lub kremem. Idealne rozwiązanie dla tych, którzy są uczuleni na biało jaja kurzego. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Przepisy na pyszne torty bezowe. TUTAJ!

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka kefiru lub zsiadłego mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,25 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W wysokim naczyniu ubijamy za pomocą miksera na średnich obrotach: kefir, cukier, olej, sodę zgaszoną octem i mąkę oraz sól. Mąki należy wciąć tyle, aby ciasto miało gęstość ciasta naleśnikowego lub gęstej śmietany.
  • Ciasto przelać do formy wyłożonej natłuszczonym pergaminem lub posmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką.
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec około 30 minut lub do chwili, gdy ciasto wyrośnie, zrumieni się, a drewniany patyczek wbity w środek ciasta po wyjęciu pozostanie suchy.