Cytrynowy tort. Przepis na cytrynowy tort śmietanowy

2021-03-29
Cytrynowy tort. Przepis na cytrynowy tort śmietanowy
Autor: Shutterstock Cytrynowy tort zachwyca lekkością i orzeźwiającym smakiem.
średni
40 min
4

Cytrynowy tort śmietanowy podbije serca zarówno domowników jak i gości. Podajemy przepis na tort z masą śmietanowo-cytrynową. Pyszny, aromatyczny, lekki i co ważne, prosty w przygotowaniu. Jak upiec samodzielnie tort cytrynowy? Polecamy przepis na cytrynowy tort śmietanowy.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 3 szt. jajek
  • 125 g cukru pudru
  • 70 g mąki
  • 70 g mąki ziemniaczanej
  • 1 opak. cukru wanilinowego (8 g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  
  • Masa:
  • 2 opak. galaretki o smaku cytrynowym
  • 1000 ml wody (przegotowanej)
  • 250 g śmietanki 30% tł.
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 cytryna
  •  
  • Do nasączenia:
  • ½ szkl. wody (przegotowanej)
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki cukru pudru
  •  
  • Do dekoracji:
  • 1 cytryna
  • 4 - 5 listków mięty

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Połowę cukru pudru i cukier wanilinowy wsypać do żółtek i utrzeć na puszystą masę z łyżką gorącej wody.
  • Przesiane mąki zmieszać z proszkiem do pieczenia.
  • Białka ubić z pozostałą ilością cukru na sztywną pianę i dodać do ubitych żółtek. Delikatnie wymieszać całość, dodając po trochu mąki z proszkiem.
  • Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 24 cm wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką.
  • Ciasto wstawić do piekarnika. Piec 45 minut w temperaturze 170°C.
  • Przygotować poncz z wody, soku z cytryny i cukru.
  • Po upieczeniu i ostudzeniu przekroić biszkopt poziomo na trzy krążki i nasączyć wcześniej przygotowanym ponczem cytrynowym.
  • Przygotować masę kremową do przełożenia krążków ciasta. Zagotować wodę w garnku i odmierzyć 1 l. Galaretki wsypać do gorącej wody i mieszać aż do rozpuszczenia. Nie gotować. 
  • Lekko tężejącą galaretkę dodawać stopniowo do ubitej śmietany z 2 łyżkami cukru pudru. Połowę masy nałożyć na jeden krążek biszkoptu, rozsmarować i przykryć drugim. Resztą masy posmarować wierzch i boki.
  • Tort udekorować za pomocą szprycy rozetami z masy cytrynowej, cząstkami cytryny oraz listkami mięty.