Cytrynowy tort. Przepis na cytrynowy tort śmietanowy
2021-03-29
średni
40 min
4
Cytrynowy tort śmietanowy podbije serca zarówno domowników jak i gości. Podajemy przepis na tort z masą śmietanowo-cytrynową. Pyszny, aromatyczny, lekki i co ważne, prosty w przygotowaniu. Jak upiec samodzielnie tort cytrynowy? Polecamy przepis na cytrynowy tort śmietanowy.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 3 szt. jajek
- 125 g cukru pudru
- 70 g mąki
- 70 g mąki ziemniaczanej
- 1 opak. cukru wanilinowego (8 g)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Masa:
- 2 opak. galaretki o smaku cytrynowym
- 1000 ml wody (przegotowanej)
- 250 g śmietanki 30% tł.
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 cytryna
- Do nasączenia:
- ½ szkl. wody (przegotowanej)
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki cukru pudru
- Do dekoracji:
- 1 cytryna
- 4 - 5 listków mięty
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Połowę cukru pudru i cukier wanilinowy wsypać do żółtek i utrzeć na puszystą masę z łyżką gorącej wody.
- Przesiane mąki zmieszać z proszkiem do pieczenia.
- Białka ubić z pozostałą ilością cukru na sztywną pianę i dodać do ubitych żółtek. Delikatnie wymieszać całość, dodając po trochu mąki z proszkiem.
- Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 24 cm wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką.
- Ciasto wstawić do piekarnika. Piec 45 minut w temperaturze 170°C.
- Przygotować poncz z wody, soku z cytryny i cukru.
- Po upieczeniu i ostudzeniu przekroić biszkopt poziomo na trzy krążki i nasączyć wcześniej przygotowanym ponczem cytrynowym.
- Przygotować masę kremową do przełożenia krążków ciasta. Zagotować wodę w garnku i odmierzyć 1 l. Galaretki wsypać do gorącej wody i mieszać aż do rozpuszczenia. Nie gotować.
- Lekko tężejącą galaretkę dodawać stopniowo do ubitej śmietany z 2 łyżkami cukru pudru. Połowę masy nałożyć na jeden krążek biszkoptu, rozsmarować i przykryć drugim. Resztą masy posmarować wierzch i boki.
- Tort udekorować za pomocą szprycy rozetami z masy cytrynowej, cząstkami cytryny oraz listkami mięty.