Tort Cappuccino: przepis na ciasto z kremem kawowym
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Tort Cappucino łączy w sobie to co najlepsze we włoskiej kawie z mleczną pianką. Lekki puszysty krem Cappuccino, czekoladowy biszkopt i bita śmietana to idealne zakończenie wykwintnego posiłku. Ciasto przełożone kremem o łagodnym smaku Cappuccino lubią duzi i mali smakosze.
SKŁADNIKI
- Na blachę ok. 32x20 cm
- 4 jajka
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 budyń śmietankowy
- 200 g masła
- 1 l mleka
- 100 g kawy cappuccino w proszku
- 4 łyżki żelatyny
- 500 ml śmietany 30%
- zagęstnik do bitej śmietany
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Białka ubić dodając cukier. Mieszać, dodając żółtka, obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, cukier wanilinowy i kakao. Dobrze wymieszać.
- Ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Piec około 40 minut w temp. 160°C.
- Przygotować budyń według przepisu na opakowaniu (w 1/2 l mleka). Ostudzić. Zmiksować z masłem. Powstałym kremem posmarować biszkopt. Schłodzić.
- Z mleka odlać do kubka 1/3 szklanki, resztę zagotować. Cappuccino rozpuścić w odlanym mleku i wlać mieszaninę do gotującego się mleka. Doprowadzić ponownie do wrzenia, zdjąć z ognia, ostudzić.
- Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku.
- Śmietanę ubić na sztywno.
- Schłodzone cappuccino zmiksować z bitą śmietaną i zagęstnikiem na puszystą masę. Dodać żelatynę, miksować 2-3 minuty. Masę wyłożyć jako drugą warstwę na biszkopt. Wstawić do lodówki.
- Wierzch można przyozdobić np. przesianym przez sitko kakao.