Tort Cappuccino: przepis na ciasto z kremem kawowym

2021-03-29
Tort Cappuccino: przepis na ciasto z kremem kawowym
Autor: Shutterstock Tort Cappuccino można przygotować w tradycyjnej formie, przybrać kremem i czekoladkami w kształcie ziaren kawy.
łatwy
45 min
4

Tort Cappucino łączy w sobie to co najlepsze we włoskiej kawie z mleczną pianką. Lekki puszysty krem Cappuccino, czekoladowy biszkopt i bita śmietana to idealne zakończenie wykwintnego posiłku. Ciasto przełożone kremem o łagodnym smaku Cappuccino lubią duzi i mali smakosze. 

SKŁADNIKI

  • Na blachę ok. 32x20 cm
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 budyń śmietankowy
  • 200 g masła
  • 1 l mleka
  • 100 g kawy cappuccino w proszku
  • 4 łyżki żelatyny
  • 500 ml śmietany 30%
  • zagęstnik do bitej śmietany 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Białka ubić dodając cukier. Mieszać, dodając żółtka, obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, cukier wanilinowy i kakao. Dobrze wymieszać.
  • Ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Piec około 40 minut w temp. 160°C.
  • Przygotować budyń według przepisu na opakowaniu (w 1/2 l mleka). Ostudzić. Zmiksować z masłem. Powstałym kremem posmarować biszkopt. Schłodzić.
  • Z mleka odlać do kubka 1/3 szklanki, resztę zagotować. Cappuccino rozpuścić w odlanym mleku i wlać mieszaninę do gotującego się mleka. Doprowadzić ponownie do wrzenia, zdjąć z ognia, ostudzić.
  • Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku.
  • Śmietanę ubić na sztywno.
  • Schłodzone cappuccino zmiksować z bitą śmietaną i zagęstnikiem na puszystą masę. Dodać żelatynę, miksować 2-3 minuty. Masę wyłożyć jako drugą warstwę na biszkopt. Wstawić do lodówki.
  • Wierzch można przyozdobić np. przesianym przez sitko kakao.