Tort czekoladowy na ciemnym piwie. Oprószony solą smakuje nieziemsko
2022-09-28
łatwy
60 min
10
Ten tort to prawdziwie grzeszna rozkosz. Jest tak pyszny, kremowy, aksamitny i wyrazisty, że kubki smakowe szaleją z radości. Do tego wygląda niezwykle stylowo i elegancko, jakby był dziełem najznamienitszego cukiernika, a rzeczywistości jest na tyle łatwy, że spokojnie poradzi sobie z nim każdy amator domowych wypieków. Tort czekoladowy na ciemnym piwie rządzi u nas na wszystkich rodzinnych uroczystościach.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki ciemnego piwa typu stout lub porter
- 2 kostki masła
- 1,5 szklanki dobrego, ciemnego kakao
- 4 szklanki mąki
- 4 szklanki cukru
- 1 łyżka sody
- 1 łyżeczka soli
- 4 duże jajka
- 0,75 szklanki jogurtu greckiego
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
- 1 łyżka soli w płatkach
- Krem:
- 4 tabliczki czekolady deserowej
- 2 szklanki śmietany
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zacznij od kremu: podgrzej śmietanę do granicy wrzenia i zalej nią pokruszoną drobno czekoladę.
- Pozostaw na 2-3 minuty, a następnie wymieszaj na jednolita masę, dodaj tez esencję.
- Powstanie gesty czekoladowo-śmietankowy krem, wystudź go i wstaw do lodówki na 2 godziny.
- Przygotuj 2 tortownice o średnicy 22 lub 3 o średnicy 18 cm. Wyłóż je papierem do pieczenia.
- Masło wyłóż do rondelka i podgrzewaj na małym gazie, dodaj piwo i podgrzewaj, aż masło się rozpuści i połączy z piwem.
- Następnie dodaj do rondla kakao i mieszaj, aż powstanie gładka masa. Zdejmij z ognia i odstaw odo wystygnięcia.
- W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, sodę i sól.
- Zmiksuj jajka z jogurtem, a gdy się połączą dodaj wystudzoną masę kakaową. Następnie dodawaj partiami zmieszane suche składniki.
- Gotową masę podziel w stosunku 2:1 jeśli używasz większych tortownic lub podziel na 3 równe części jeśli używasz mniejszych.
- Wstaw blaszki do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piecz 30-35 minut. wystudź.
- Jeśli nie piekłaś ciasta w 3 tortownicach, po ostygnięciu podziel je na 3 blaty.
- Każdy z nich posmaruj obficie stężałym już nieco kremem. Wierzch dodatkowo możesz udekorować esami -floresami z rozpuszczonej czekolady.
- Oprósz tort solą w płatkach i wstaw jeszcze do lodówki na 2-3 godziny. Schłodzony smakuje nieziemsko.
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę