Tort czekoladowy na ciemnym piwie. Oprószony solą smakuje nieziemsko

Tort czekoladowy na ciemnym piwie
Autor: Shutterstock Tort czekoladowy na ciemnym piwie to znakomita propozycja na rodzinne uroczystości.
łatwy
60 min
10

Ten tort to prawdziwie grzeszna rozkosz. Jest tak pyszny, kremowy, aksamitny i wyrazisty, że kubki smakowe szaleją z radości. Do tego wygląda niezwykle stylowo i elegancko, jakby był dziełem najznamienitszego cukiernika, a rzeczywistości jest na tyle łatwy, że spokojnie poradzi sobie z nim każdy amator domowych wypieków. Tort czekoladowy na ciemnym piwie rządzi u nas na wszystkich rodzinnych uroczystościach.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki ciemnego piwa typu stout lub porter
  • 2 kostki masła
  • 1,5 szklanki dobrego, ciemnego kakao
  • 4 szklanki mąki
  • 4 szklanki cukru
  • 1 łyżka sody
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 duże jajka
  • 0,75 szklanki jogurtu greckiego
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 1 łyżka soli w płatkach
  • Krem:
  • 4 tabliczki czekolady deserowej
  • 2 szklanki śmietany
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zacznij od kremu: podgrzej śmietanę do granicy wrzenia i zalej nią pokruszoną drobno czekoladę.
  • Pozostaw na 2-3 minuty, a następnie wymieszaj na jednolita masę, dodaj tez esencję.
  • Powstanie gesty czekoladowo-śmietankowy krem, wystudź go i wstaw do lodówki na 2 godziny.
  • Przygotuj 2 tortownice o średnicy 22 lub 3 o średnicy 18 cm. Wyłóż je papierem do pieczenia.
  • Masło wyłóż do rondelka i podgrzewaj na małym gazie, dodaj piwo i podgrzewaj, aż masło się rozpuści i połączy z piwem.
  • Następnie dodaj do rondla kakao i mieszaj, aż powstanie gładka masa. Zdejmij z ognia i odstaw odo wystygnięcia.
  • W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, sodę i sól.
  • Zmiksuj jajka z jogurtem, a gdy się połączą dodaj wystudzoną masę kakaową. Następnie dodawaj partiami zmieszane suche składniki.
  • Gotową masę podziel w stosunku 2:1 jeśli używasz większych tortownic lub podziel na 3 równe części jeśli używasz mniejszych.
  • Wstaw blaszki do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piecz 30-35 minut. wystudź.
  • Jeśli nie piekłaś ciasta w 3 tortownicach, po ostygnięciu podziel je na 3 blaty.
  • Każdy z nich posmaruj obficie stężałym już nieco kremem. Wierzch dodatkowo możesz udekorować esami -floresami z rozpuszczonej czekolady.
  • Oprósz tort solą w płatkach i wstaw jeszcze do lodówki na 2-3 godziny. Schłodzony smakuje nieziemsko.
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę

Galeria: Ciasta z kremem - przepisy ze zdjęciami

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej