Dietetyczne ciasto z malinami – przepis bez cukru i tłuszczu!
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Dietetyczne ciasto z malinami bez cukru i tłuszczu smakuje wyśmienicie i pięknie się prezentuje. Doskonałe ciasto na koniec lata – pełne owocowych i czekoladowych aromatów.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mąki pszennej graham (typ 1850)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 płaskie łyżki kakao
- 1 dojrzały banan
- 1 jabłko
- 150 g suszonych daktyli
- 1/2 szklanki mleka 2% tłuszczu
- 2 jaja
- 250 g malin
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Daktyle posiekać i namoczyć w mleku (30 minut. Dodać banana i jabłko. Zmiksować na mus.
- Następnie dodać jajka i dokładnie wymieszać.
- Zmieszać składniki suche (mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao). Połączyć starannie składniki suche z mokrymi - ciasto powinno być gęste.
- Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać połowę ciasta i dodać połowę malin. Przykryć pozostałą częścią ciasta i powtykać w wierzch pozostałe maliny.
- Ciasto piec w temp. 180ºC przez 55 minut.
Banany: jakie mają właściwości? Dlaczego warto jeść banany?