Tort raffaello z kremem kokosowym z białej czekolady - dobry przepis krok po kroku
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Tort raffaello to śnieżnobiały tort na specjalne okazje: komunie, chrzciny, śluby, rocznice ślubów, Walentynki, urodziny. Jak każdy tort jest nieco czasochłonny, ale wcale nie tak trudny w przygotowaniu. Ten przepis nadaje się dla najmłodszych, gdyż tort nasączony jest mlekiem kokosowym bez alkoholu.
Polecamy przepis na: Uniwersalny biszkopt tortowy: idealny do tortów
SKŁADNIKI
- Migdałowy biszkopt:
- 6 dużych jajek w temp. pokojowej
- szczypta soli
- 200 g cukru
- 100 g mielonych migdałów
- 125 g mąki
- 1 łyżeczka 5 g esencji migdałowej
- Krem kokosowy z białą czekoladą:
- 200 g białej czekolady
- 3 łyżki (45 g) mleka kokosowego z puszki
- 250 g serka mascarpone w temp. pokojowej
- 500 g śmietany do ubijania (35% tłuszczu), schłodzonej
- 30 g cukru pudru
- 40 g wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka (5 g) esencji kokosowej
- Do nasączenia i dekoracji:
- 240 g mleka kokosowego z puszki
- wiórki kokosowe (120 g) - opcjonalnie
- pokrojone migdały (opcjonalnie)
- kulki Raffaello (opcjonalnie)
- wiórki startej białej czekolady (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 170
O C. Natłuść i wyłóż papierem do pieczenia 23 cm formę. - Migdałowy biszkopt: oddziel jajka od żółtek. Dodaj szczyptę soli do białek i ubij białka na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier, aż po odwróceniu naczynia nie będzie się wylewać.
- W małej misce zmiksuj żółtka z esencją migdałową i dodaj je do ubitych białek. Stopniowo dodawaj zmielone migdały oraz mąkę i delikatnie połącz z ciastem. Wlej ciasto do przygotowanej formy.
- Piecz przez 40-50 minut aż biszkopt nabierze jasno-złotej barwy. Wystudź przez około 1015 minut. Wyjmij z formy i dostudź do końca na stojaku do tortu.
- Krem: Umieść czekoladę i mleko kokosowe w rondelku nad większym garnkiem z gotującą wodą. Mieszaj aż czekolada się rozpuści.
- W dużaj misce zmiksuj serek mascarpone z czekoladą aż połączą się na gładko.
- W kolejnej dużej misce ubij śmietanę na sztywno. Dodaj cukier puder i esencję kokosową.Stopniowo połacz ubitą śmietanę z masą czekoladową. Dodaj wiórki kokosowe. Przykryj i schłódź w lodówce.
Składanie tortu: Przekrój biszkopt na 3 równe placki. Umieść pierwszy placek na naczyniu do serwowania, posmaruj mlekiem kokosowym (80 g). Pozwól mu wsiąknąć równomiernie. Następnie posmaruj odrobinę mniej niż 1/3 kremu kokosowo-czekoladowego. Powtórz czynność z następnym plackiem biszkoptowym. Dodaj trzeci placek, znów posmaruj trzecią częścią mleka kokosowego (80 g). Ostatnią częścią kremu kokosowego posmaruj wierzch i boki tortu.- Dekoracja: Posyp pokrojonymi migdałami wokół brzegu. Posyp wiórkami kokosowymi wierzch i boki tortu i schłódź w lodówce. Przed podaniem udekoruj kulkami Raffaello, wiórkami białej czekolady i pokrojonymi migdałami.