Tort raffaello z kremem kokosowym z białej czekolady - dobry przepis krok po kroku

Tort raffaello z kremem kokosowym z białej czekolady - dobry przepis
Autor: Shutterstock Tort raffaello z kremem kokosowym z białej czekolady uświetni każdą uroczystość rodzinną.
łatwy
40 min
4

Tort raffaello to śnieżnobiały tort na specjalne okazje: komunie, chrzciny, śluby, rocznice ślubów, Walentynki, urodziny. Jak każdy tort jest nieco czasochłonny, ale wcale nie tak trudny w przygotowaniu. Ten przepis nadaje się dla najmłodszych, gdyż tort nasączony jest mlekiem kokosowym bez alkoholu.

 

Polecamy przepis na: Uniwersalny biszkopt tortowy: idealny do tortów

SKŁADNIKI

  • Migdałowy biszkopt:
  • 6 dużych jajek w temp. pokojowej
  • szczypta soli
  • 200 g cukru
  • 100 g mielonych migdałów
  • 125 g mąki
  • 1 łyżeczka 5 g esencji migdałowej
  • Krem kokosowy z białą czekoladą:
  • 200 g białej czekolady
  • 3 łyżki (45 g) mleka kokosowego z puszki
  • 250 g serka mascarpone w temp. pokojowej
  • 500 g śmietany do ubijania (35% tłuszczu), schłodzonej
  • 30 g cukru pudru
  • 40 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka (5 g) esencji kokosowej
  • Do nasączenia i dekoracji:
  • 240 g mleka kokosowego z puszki
  • wiórki kokosowe (120 g) - opcjonalnie
  • pokrojone migdały (opcjonalnie)
  • kulki Raffaello (opcjonalnie)
  • wiórki startej białej czekolady (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 170OC. Natłuść i wyłóż papierem do pieczenia 23 cm formę.
  • Migdałowy biszkopt: oddziel jajka od żółtek. Dodaj szczyptę soli do białek i ubij białka na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier, aż po odwróceniu naczynia nie będzie się wylewać.
  • W małej misce zmiksuj żółtka z esencją migdałową i dodaj je do ubitych białek. Stopniowo dodawaj zmielone migdały oraz mąkę i delikatnie połącz z ciastem. Wlej ciasto do przygotowanej formy.
  • Piecz przez 40-50 minut aż biszkopt nabierze jasno-złotej barwy. Wystudź przez około 10­15 minut. Wyjmij z formy i dostudź do końca na stojaku do tortu.
  • Krem: Umieść czekoladę i mleko kokosowe w rondelku nad większym garnkiem z gotującą wodą. Mieszaj aż czekolada się rozpuści.
  • W dużaj misce zmiksuj serek mascarpone z czekoladą aż połączą się na gładko.
  • W kolejnej dużej misce ubij śmietanę na sztywno. Dodaj cukier puder i esencję kokosową.Stopniowo połacz ubitą śmietanę z masą czekoladową. Dodaj wiórki kokosowe. Przykryj i schłódź w lodówce.

  • Składanie tortu: Przekrój biszkopt na 3 równe placki. Umieść pierwszy placek na naczyniu do serwowania, posmaruj mlekiem kokosowym (80 g). Pozwól mu wsiąknąć równomiernie. Następnie posmaruj odrobinę mniej niż 1/3 kremu kokosowo-czekoladowego. Powtórz czynność z następnym plackiem biszkoptowym. Dodaj trzeci placek, znów posmaruj trzecią częścią mleka kokosowego (80 g). Ostatnią częścią kremu kokosowego posmaruj wierzch i boki tortu. 
  • Dekoracja: Posyp pokrojonymi migdałami wokół brzegu. Posyp wiórkami kokosowymi wierzch i boki tortu i schłódź w lodówce. Przed podaniem udekoruj kulkami Raffaello, wiórkami białej czekolady i pokrojonymi migdałami.