Torcik tiramisu z truskawkami bez pieczenia

Torcik tiramisu z truskawkami bez pieczenia
Autor: Shutterstock.com Efektowny tortcik tiramisu z truskawkami
łatwy
30 min
6

Dieta wegetariańska

Torcik tiramisu z truskawkami składa się z warstw biszkoptów, śmietankowego kremu i świeżych truskawek. To najdoskonalszy świeży i łatwy deser na lato! Nie wymaga pieczenia! 

Jak przygotować torcik tiramisu z owocami bez pieczenia:

  • Zamiast truskawek można użyć jagód, malin lub jeżyn. Myślę, że torcik tiramisu może stać się twoim nowym ulubionym deserem. 
  • Sok pomarańczowy nie tylko dodaje smaku biszkoptom, ale pomaga nieco zmiękczyć ciasteczka. Nie musi być świeżo wyciśnięty, chyba że masz takie preferencje. Jeśli nie chcesz używać soku pomarańczowego, możesz użyć mleka lub nawet śmietanki do kawy o smaku waniliowym.
  • Dżem truskawkowy podgrzewamy, aby łatwiej go wymieszać i lepiej nasączał biszkopty. 
  • Na krem możesz wykorzystać zwykły serek kremowy lub jak w klasycznym przepisie mascarpone,  a nawet serek typu philadelphia.
  • Ten deser należy przechowywać w lodówce.
  • Torcik można przechowywać pod przykryciem w lodówce przez 2-3 dni.
  • Nie polecam zamrażania tego deseru, ponieważ po rozmrożeniu konsystencja będzie rozmiękła i nieapetyczna. 

Składniki

Na warstwę truskawkową:

500 g truskawek

4 łyżki dżemu truskawkowego

4 łyżki soku pomarańczowego

1 łyżka cukru pudru

1 łyżka soku z cytryny

Na krem śmietankowy:

400 g kremowego serka

200 g śmietany kremówki 30% lub 36%

2 łyżeczki cukru waniliowego

4 łyżki cukru lub mniej

oraz 2 opakowania (razem 400 g) podłużnych biszkoptów 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Wybierz około 20 truskawek do dekoracji i odłóż. 

Pozostałe truskawki pokrój na cząstki. Posyp cukrem i polej sokiem z cytryny. Rozgnieć za pomocą widelca. Dodaj podgrzany dżem truskawkowy i sok pomarańczowy. Wymieszaj na jednorodną masę.

Serek utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym.

Oddzielnie ubij śmietanę. Połącz obie masy razem, delikatnie mieszając.

Z obu paczek biszkoptów odłóż 12 sztuk. Przetnij je na pół. Będą potrzebne do otoczenia torciku.  

W tortownicy otocz przeciętymi biszkoptami ścianki formy. Na dnie ułóż 8-10 biszkoptów i pokryj je rozgniecionymi truskawkami. 

Następnie połóż warstwę kremu. Powtórz warstę biszkoptów, truskawek i znowu kremu. 

Wstaw do lodówki na 1 godzinę, aby torcik stężał.

Zdejmij otok tortownicy i zsuń ciasto na paterę. Torcik obwiąż wstążką.

Na wierzchu ułóż całe truskawki. Gotowe! 

Beszamel: Truskawki - właściwości truskawek. Dlaczego warto jeść truskawki?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Kuchnia kresowa z Podlasia” (wyd. Benkowski, 2006), „Polska Księga ...

więcej