Obłędne kulki tiramisu. Zrób raz, a nie wrócisz do klasycznej wersji

kulki tiramisu
Autor: Shutterstock Kulki tiramisu urzekają smakiem. To tradycyjny włoski deser w nowej odsłonie.
łatwy
20 min
6

Dieta wegetariańska

Jednym z najpopularniejszych deserów na świecie jest tiramisu, którego ojczyzną są słoneczne Włochy. To deser, który składa się z warstw z biszkoptów i serka mascarpone uzupełnionych espresso. W tym przepisie tiramisu przygotowuje się zupełnie inaczej. Składniki pozostają bez zmian, ale deser serwuje się w formie zachwycających małych kulek. Zobaczcie, jak zrobić kulki tiramisu i poznajcie ten łatwy i szybki przepis.

Z czego zrobić kulki tiramisu?

Obłędnie smakujące małe kulki tiramisu robi się z tych samych składników, które wykorzystuje się do przygotowania klasycznego deseru. Wszystkie produkty są łatwo dostępne i można je kupić bez względu na porę roku. Do przyrządzenia pysznych domowych kulek tiramisu potrzebnych jest tylko pięć składników. Na liście znalazły się więc takie produkty jak:

Jak zrobić kulki tiramisu?

Przepis na tiramisu w postaci pysznych małych kuleczek nie jest skomplikowany. Robi się je jeszcze łatwej niż według tradycyjnej włoskiej receptury. Zaletą przepisu na kulki tiramisu jest to, że w tej wersji deser zawsze się udaje. To szybki przepis na pyszny deser. Kulki są gotowe w 20 minut, ale warto schłodzić je przed podaniem.

Jak więc przygotować pyszne kulki o smaku włoskiego tiramisu? Postępując według tego przepisu krok po kroku, tiramisu w tej odsłonie uda się już za pierwszym razem i podbije kubki smakowe każdego, kto ich spróbuje.

  • 1. krok – zmielenie biszkoptów
  • 2. krok – wymieszanie biszkoptów z mascarpone, espresso i ekstraktem waniliowym
  • 3. krok – uformowanie kulek i obtoczenie ich w kakao
  • 4. krok – schłodzenie kulek tiramisu w lodówce

Jak podawać kulki tiramisu?

Obłędne małe kuleczki o smaku włoskiego tiramisu to pomysł na deser. Dzięki temu, że składniki są łatwo dostępne przez cały rok, można serwować je na najróżniejsze okazje. Przygotowanie nie zajmuje wielu godzin, dlatego kulki tiramisu można robić nawet w ciągu zwykłego tygodnia, kiedy najdzie ochota na słodkie małe co nieco. Przepyszne kulki tiramisu to również propozycja na słodką przekąskę w ciągu dnia.

SKŁADNIKI

  • 200 g biszkoptów
  • 200 g serka mascarpone
  • 60 ml zimnego espresso
  • 2 łyżka kakao
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Biszkopty zmielić na piasek.
  • Dodać serek mascarpone. Wlać espresso i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszać, aż powstanie jednolita masa.
  • Zwilżonymi wodą dłońmi z masy biszkoptowej formować niewielkie kulki. Każdą z nich obtoczyć w kakao.
  • Ułożyć na talerzu lub w małej formie i wstawić do lodówki.
  • Podawać na deser lub jako słodką przekąskę.
KUCHNIA WŁOSKA - dlaczego kochamy włoską kuchni?
Anna Szulc-Górska
więcej