Ewa Wachowicz dodaje to do pączków. Dzięki temu są lekkie i puszyste
Lekkie i puszyste pączki według przepisu Ewy Wachowicz to doskonały pomysł na tłusty czwartek. Jeden ze składników jest zaskakujący, ale to właśnie on odpowiada za pyszny smak pączków i ich lekką konsystencję. Sprawdźcie przepis na pączki Ewy Wachowicz i dowiedzcie się, co jest ich tajemnicą.
Pączki – przepis Ewy Wachowicz
W tłusty czwartek trudno przejść obok pączków obojętnie. Warto sprawdzić przepis Ewy Wachowicz, ponieważ te pączki są inne. Ciasto zachwyca nie tylko pysznym smakiem. Pączki są lekkie i bardzo puszyste. Tajemniczym składnikiem, który to zapewnia, są ziemniaki. Ten sposób wykorzystywały już nasze babcie, dlatego pączki Wachowicz smakują jak te z czasów dzieciństwa.
Jak zrobić pączki Ewy Wachowicz?
Przygotowanie ciasta na pączki zaczynamy od ugotowania ziemniaków. Następnie trzeba je rozgnieść praską lub tłuczkiem. Dodaje się do nich roztopione masło, pokruszone drożdże, cukier, jajka i wyrabia gładkie ciasto. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, formuje się z niego małe pączki. Zanim zacznie się je smażyć, trzeba poczekać jeszcze kwadrans. Ewa Wachowicz poleca smażenie pączków z obu stron partiami w gorącym oleju. Po usmażeniu warto przełożyć je na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym. W ten sposób pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu. Po ostudzeniu pączki posypuje się cukrem pudrem.
Przepis na pączki Ewy Wachowicz
- To przepis na pączki, który poleca Ewa Wachowicz.
- Przepis nie jest skomplikowany. Nawet osoby, które w tym roku po raz pierwszy będą robić pączki, dadzą sobie radę.
- Na przygotowanie pączków warto mieć trochę więcej czasu. To ciasto drożdżowe, które rządzi się swoimi własnymi prawami.
- Lista składników nie jest długa. Znajduje się na niej sześć produktów plus olej do smażenia i cukier puder do posypania.
- Wszystkie składniki do pączków powinny mieć temperaturę pokojową.
- Świeże drożdże można zastąpić dwoma opakowaniami suszonych.
- Ciasto na pączki wzbogaci cukier z prawdziwą wanilią.
- Usmażone pączki posypuje się cukrem pudrem. Można też skropić je lukrem i posypać skórką pomarańczową.
Kiedy podawać pączki Ewy Wachowicz?
Pączki według przepisu Ewy Wachowicz są uniwersalne i można je robić nie tylko z okazji tłustego czwartku. Dzięki temu, że receptura jest prosta, a składniki są niedrogie i dostępne przez cały rok, to pomysł na małe co nieco i w lecie, i w zimie. Można zaserwować je na deser po rodzinnym obiedzie, przygotować jako słodką przekąskę do kawy lub zamiennik drożdżówek i bułeczek z nadzieniem. Pączki Wachowicz sprawdzą się też na kinder party.
SKŁADNIKI
- 500 g mąki pszennej
- 500 g mączystych ziemniaków
- 125 g masła
- 110 g cukru
- 50 g drożdży piekarniczych
- 3 duże jajka
olej rzepakowy do smażenia- cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i rozgnieść tłuczkiem lub praską.
- Masło roztopić i odstawić do ostygnięcia.
- Ziemniaki przełożyć do dużej miski. Wbić jajka, wsypać przesianą mąkę i cukier. Wlać masło i dodać pokruszone drożdże. Wyrobić na jednolitą i gładką masę. Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość.
- Dłonie skropić olejem. Z ciasta formować zgrabne kulki wielkości mandarynek. Końce ciasta zwijać do środka. Układać na desce i odstawić na 15 minut.
- Pączki smażyć z obu stron partiami w gorącym oleju. Usmażone pączki wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej i przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.