Szaszłyki owocowe - pomysł na grillowane słodkości!
2021-03-29

łatwy
20 min
4
Nadchodząca wiosna przynosi nam piękną pogodę, która skłania nas do rozpoczęcia sezonu grillowania. W ogródku, na działce lub nawet balkonie. Mówimy, jak zrobić danie z grilla, które spodoba się wszystkim miłośnikom zdrowych słodkości. Czas na szaszłyki owocowe.
Szaszłyk owocowy - pyszny grillowany deser
Szaszłyk owocowy jest wyśmienitą propozycją na ciepły deser z grilla. Jest świetnym pomysłem na coś słodkiego, a zarazem zdrowego, po zakończonej mięsnej biesiadzie.
SKŁADNIKI
- 3 banany
- 2 bezpestkowe pomarańcze
- 10 plastrów ananasa z puszki
- 4 duże brzoskwinie
- 2 spore winne jabłka
- sok z cytryny
- pół kostki masła
- 2 czubate łyżki cukru pudru
- 3 łyżki płynnego miodu
- 3 łyżki aromatycznego alkoholu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obierz banany ze skórki, usuń z jabłek gniazda nasienne i pokrój owoce na zgrabne cząstki. Następnie oprósz je cukrem pudrem i skrop sokiem z cytryny.
- Pomarańczę obierz i pokrój w szerokie plastry, a każdy z nich podziel na cztery części. Pokrój także odsączone ananasy i brzoskwinie na zgrabne części.
- Pokrojone wcześniej owoce wbij na patyczki do szaszłyków, tak by ananasy znajdowały się obok jabłek (świetnie się komponują). Resztę owoców nabij wedle uznania.
- Tak przygotowane szaszłyki umieść na specjalnej tacy, posyp resztą cukru pudru i posmaruj roztopionym masłem.
- Owocowe szaszłyki na grillu trzeba często obracać. Gdy owoce zaczną się rumienić skrop je obficie miodem zmieszanym z alkoholem.
- Na talerzu szaszłyki pokrop resztą alkoholowo-miodowej mieszanki. Danie podawaj z suchym, słodkim, białym pieczywem.