Pierogi wigilijne: jakie pierogi na Wigilię wybrać? [WIDEO]

2021-12-10 13:42

Pierogi są jedną z obowiązkowych potraw podczas kolacji wigilijnej. Wszystko jedno, czy jako osobne danie, czy w formie malutkich uszek w czerwonym barszczu. Tradycyjne pierogi na Wigilię powinny być bez mięsa. Najczęściej spotykanym farszem do pierogów wigilijnych są kapusta z grzybami lub grzyby, ale świetnie smakują też pierogi czy uszka z farszem rybnym, na przykład ze śledzi. Przypominamy sprawdzone przepisy!

Pierogi wigilijne: jakie pierogi na Wigilię wybrać?
Autor: Shutterstock Tradycyjne wiligijne pierogi

Spis treści

  1. Który przepis na pierogi jest lepszy?
  2. Tradycyjny farsz z kapusty z grzybami czy z kaszy gryczanej, a może z soczewicy albo maku?
  3. Uszka do barszczu
  4. Farsz do uszek
  5. A jeśli lepienie pierogów nie wychodzi?

Lepienie pierogów jest czynnością czasochłonną. Jeśli planujemy podczas Wigilii podać domowe pierogi, nie odkładajmy pracy na ostatni dzień. Gotowe pierogi można przechowywać przez kilka dni w lodówce lub zamrozić. I jeszcze jedno. Korzystajmy z pomocy domowników. Starsi posłużą fachową wiedzą, młodsi może czegoś się nauczą. Dobrze by było gdyby w dzisiejszych zabieganych czasach przetrwała chociaż część tradycji.

Który przepis na pierogi jest lepszy?

Znamy dwa przepisy na ciasto do pierogów. Jeden zawiera jajko, inny nie. Chyba więcej zwolenników ma przepis na pierogi z ciastem bez jajka. Istotne jest to, żeby znaleźć ten swój przepis ulubiony, a co najważniejsze taki, według którego pierogi zawsze się udają. Pozostaje jeszcze wybór pomiędzy tradycyjną formą pierogów, a uszkami.

Zobacz: Jak najszybciej lepić pierogi? Jak ułatwić sobie robienie pierogów?

Beszamel - Jak zrobić ciasto na pierogi?

Tradycyjny farsz z kapusty z grzybami czy z kaszy gryczanej, a może z soczewicy albo maku?

Kolacja wigilijna to przede wszystkim tradycja.  Jednak coraz częściej  szukamy nowych smaków. Wszystko oczywiście w obrębie potraw postnych, jednak czasem wolimy zamiast karpia zjeść inną rybę albo pierogi z farszem z kaszy gryczanej. Właściwie dlaczego nie? Chyba najważniejsze jest to, żeby spotkać się z najbliższymi przy wspólnymi stole wigilijnym celebrować spokojnie i w zgodzie święta. Podajemy przepisy na pierogi wigilijne zgodne z tradycją, a także inne, niebanalne:

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami

Pieczone pierogi z kapustą i grzybami

Dietetyczne pierogi: przepis na wigilijne danie w wersji light

Potrawy wigilijne: pierogi z kaszą gryczaną

Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem [przepis]

Drożdżowe pierogi z soczewicą: pyszne danie nie tylko dla wegetarian

Pierogi z makiem

Razowe pierogi z suszonymi śliwkami: oryginalny pomysł na pierogi

Pierogi z rybą

Uszka do barszczu

Lepienie uszek do wigilijnego barszczu to jeszcze wyższa szkoła jazdy niż lepienie pierogów. Ciasto na uszka musi być cieniutkie, dobrze rozwałkowane, prawie prześwitujące. Wielkość uszek też jest ważna, im bardziej filigranowe uszka potrafi ulepić gospodyni, tym większa duma. W odróżnieniu od klasycznych pierogów końce uszek zawijamy i sklejamy ze sobą. Warto potrenować na kilka dni przed Wigilią, żeby w ostatniej chwili nie okazało się, że jednak musimy pędzić do sklepu, a w sklepie uszka wykupione.

QUIZ: Pierogi świata

Pytanie 1 z 9
Ravioli to:
Zdjęcie

Farsz do uszek

Jedni robią uszka z farszem tylko grzybowym, inni dodają do nich kapustę. Podajemy też przepis na uszka bezglutenowe z farszem z samej kapusty dla alergików. Wybór należy do nas:

Uszka wigilijne: prosty przepis na wigilijny klasyk

Uszka z kapustą i grzybami: przepis na tradycyjny dodatek do barszczu wigilijnego

Wigilijne uszka dla alergików: bezglutenowe, bez mleka i bez jaj (ciasto i farsz)

A jeśli lepienie pierogów nie wychodzi?

Nie musi. Nie każdy będzie wirtuozem i nie każdy zostanie specjalistą od pierogów. Trzeba się z tym pogodzić. Na szczęście są rozwiązania alternatywne.

Krokiety z kapustą i grzybami: sprawdzony przepis

Krokiety z pieczarkami

Bezglutenowe krokiety z kapustą i grzybami na Wigilię

Kruche paszteciki z kapustą i grzybami

Paszteciki grzybowe z ciasta francuskiego: łatwy przepis