Potrawy wigilijne: pierogi z kaszą gryczaną
2021-03-29
łatwy
70 min
4
Na wigilię można przygotować pierogi z kaszą gryczaną zamiast tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami. Albo oprócz nich. Oto przepis na pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem według tradycyjnej receptury. Farsz z kaszy po prostu rozpływa się w ustach!
Polecamy również inne przepisy na wigilijne pierogi: Pierogi ze śliwką suszoną moczoną w śliwowicy, Orkiszowe pierogi z soczewicą i kaszą gryczaną oraz Pierogi z rybą.
Sprawdź >>> Pierogi wigilijne: jakie pierogi na Wigilię wybrać?
SKŁADNIKI
- Farsz:
- 1 szklanka kaszy gryczanej
- 25 dag chudego twarogu
- duże cebule
- 5 łyżek masła
- 2 szklanki wody
- szczypta soli i pieprzu
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- jajko
- łyżka oliwy
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W dwóch szklankach osolonej wody ugotować kaszę na sypko.
- Obrać cebulę, drobno posiekać i przyrumienić na ciemnozłoty kolor.
- Do kaszy dodać twaróg, wymieszać, zalać tłuszczem z połową przyrumienionej cebuli, przyprawić. Dokładnie wymieszać.
- Zagnieść ciasto, wycinać krążki, nakładać farsz, maksymalnie wypełniając ciasto. Jak najszybciej lepić pierogi? Sprawdź tutaj.
- Pierogi wrzucać na wrzącą wodę i gotować do wypłynięcia. Podawać z resztą przyrumienionej cebuli.