Pieczone pierogi z kapustą i grzybami
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Tradycyjny przepis na wigilijne pierogi z kapustą i grzybami proponujemy nieco zmodyfikować i przygotować zapiekane pierogi z kapustą i grzybami a la rosyjskie pielmieni. Sprawdźcie, jak smakują pierogi z kapustą i grzybami właśnie w takim wydaniu.
Polecamy również inne przepisy na wigilijne pierogi: Pierogi z makiem, Drożdżowe pierogi z soczewicą oraz Razowe pierogi z suszonymi śliwkami.
Sprawdź >>> Pierogi wigilijne: jakie pierogi na Wigilię wybrać?
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 250 g margaryny
- 1 jajko
- pół szklanki śmietany
- kminek
- sól
- Farsz:
- 500 g kiszonej kapusty
- 6-8 suszonych grzybów
- 1 cebula
- łyżka oleju
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Margarynę posiekać z mąką, żółtkiem, śmietaną, szczyptą soli, szybko zagnieść ciasto i włożyć go do lodówki.
- Umyte grzyby namoczyć na noc, a następnie ugotować w tej samej wodzie.
- Kapustę posiekać, poddusić na oleju 15 minut, dodać posiekane grzyby, doprawić pieprzem, po czym krótko podsmażyć na patelni wraz z drobno pokrojoną cebulą.
- Ciasto podzielić na dwa równe kawałki. Wałkować na dwa prostokąty długości blachy i szerokości 15–20 cm.
- Na środek każdego z nałożyć farsz, zawinąć brzegi i dokładnie zlepić ciasto. Jak najszybciej lepić pierogi? Sprawdź tutaj.
- Pierogi ułożyć na blasze spojeniem do dołu, wierzch posmarować rozmąconym jajkiem, posypać kminkiem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C. na 20–25 minut.