Razowe pierogi z suszonymi śliwkami: oryginalny pomysł na pierogi

Razowe pierogi z suszonymi śliwkami: oryginalny pomysł na pierogi

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Pierogi z suszonymi śliwkami nie muszą być na słodko - śliwki komponują się doskonale z wytrawnymi składnikami

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pierogi z natury rzeczy są dość kaloryczne. Dlatego warto zmienić mąkę, z której je przygotowujemy, na razową. Twaróg, suszone śliwki i kasza gryczana to składniki smacznego i bardzo oryginalnego farszu.

Polecamy również inne przepisy na wigilijne pierogi: Pierogi ze śliwką suszoną moczoną w śliwowicy, Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem  oraz Pierogi z rybą.

Składniki

  • 1 torebka ugotowanej kaszy gryczanej,

  • 14 suszonych śliwek,

  • 1 posiekana i zrumieniona na patelni cebula,

  • 300 g twarogu,

  • sól, pieprz,

  • 250-300 g mąki razowej (typ 2000),

  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek,

  • 1 jajko,

  • gorąca woda (tyle, ile potrzeba do ciasta)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Śliwki namocz w zimnej wodzie na 15 minut i pokrój w drobną kostkę. Twaróg dopraw solą i pieprzem i wymieszaj z cebulką.

  • W dużej misce wymieszaj śliwki, kaszę gryczaną i farsz serowy.

  • Z mąki, jajka i oliwy zagnieć ciasto, stopniowo dodając wodę, aby wyrobić odpowiednią konsystencję.

  • Gotowe ciasto cienko rozwałkuj i wykrawaj z niego szklanką kółka. Nakładaj farsz i formuj pierogi. Jak najszybciej lepić pierogi? Sprawdź tutaj.

  • Układaj je na papierowym ręczniku i posyp mąką. Wrzuć do wrzątku i gotuj 4-5 minut.

Ocena: 0