Razowe pierogi z suszonymi śliwkami: oryginalny pomysł na pierogi

Dagmara Kijanowska
ThinkstockPhotos-467053811.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Pierogi z suszonymi śliwkami nie muszą być na słodko - śliwki komponują się doskonale z wytrawnymi składnikami
średni
60 min
4

Pierogi z natury rzeczy są dość kaloryczne. Dlatego warto zmienić mąkę, z której je przygotowujemy, na razową. Twaróg, suszone śliwki i kasza gryczana to składniki smacznego i bardzo oryginalnego farszu.

Polecamy również inne przepisy na wigilijne pierogi: Pierogi ze śliwką suszoną moczoną w śliwowicy, Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem  oraz Pierogi z rybą.

Sprawdź >>> Pierogi wigilijne: jakie pierogi na Wigilię wybrać?

SKŁADNIKI

  • 1 torebka ugotowanej kaszy gryczanej,
  • 14 suszonych śliwek,
  • 1 posiekana i zrumieniona na patelni cebula,
  • 300 g twarogu,
  • sól, pieprz,
  • 250-300 g mąki razowej (typ 2000),
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek,
  • 1 jajko,
  • gorąca woda (tyle, ile potrzeba do ciasta)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śliwki namocz w zimnej wodzie na 15 minut i pokrój w drobną kostkę. Twaróg dopraw solą i pieprzem i wymieszaj z cebulką.
  • W dużej misce wymieszaj śliwki, kaszę gryczaną i farsz serowy.
  • Z mąki, jajka i oliwy zagnieć ciasto, stopniowo dodając wodę, aby wyrobić odpowiednią konsystencję.
  • Gotowe ciasto cienko rozwałkuj i wykrawaj z niego szklanką kółka. Nakładaj farsz i formuj pierogi. Jak najszybciej lepić pierogi? Sprawdź tutaj.
  • Układaj je na papierowym ręczniku i posyp mąką. Wrzuć do wrzątku i gotuj 4-5 minut.
Dagmara Kijanowska