Dietetyczne pierogi: przepis na wigilijne danie w wersji light
2021-03-30
średni
6 min
4
Dietetyczne pierogi z kapustą i grzybami mogą z powodzeniem zastąpić pierogi tradycyjne. W większości domów pierogi to jedno z podstawowych dań wigilijnych. Jednak pierogi wykonywane z pszennej mąki, w których ilość ciasta przewyższa ilość farszu to prawdziwa bomba kaloryczna. Istnieje jednak kilka trików, które pozwolą zmniejszyć nieco liczbę kalorii przypadającą na tę polską potrawę. Oto przepis na dietetyczne pierogi.
Polecamy również inne, lżejsze przepisy na wigilijne pierogi: Pierogi bezglutenowe na Wigilię, Orkiszowe pierogi z soczewicą i kaszą gryczaną oraz Razowe pierogi z suszonymi śliwkami.
Sprawdź >>> Pierogi wigilijne: jakie pierogi na Wigilię wybrać?
SKŁADNIKI
- około 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 50 ml wody
- 1/2 łyżeczki soli
- około 200 g kiszonej kapusty
- 200 g pieczarek (lub innych grzybów)
- 200 g cebuli
- sól, pieprz, kminek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski wsypać, najlepiej przesianą przez sitko, mąkę. Dodać sól.
- Całość zalać gorącą wodą, jednocześnie mieszając wszystko łyżką.
- Ciasto wymieszać, aż do połączenia się składników.
- Wyrobić ciasto ręką. Po uzyskaniu jednolitej masy ciasto rozwałkować na grubość około 2 mm.
- Przy pomocy szklanki wyciąć z ciasta kółka, na których później ułożymy farsz.
- Przygotowanie farszu rozpoczynamy od posiekania kapusty.
- Kapustę ugotować w osolonej wodzie.
- Kiedy kapusta zmięknie wodę odsączyć.
- Pieczarki i cebulę drobno pokroić i podsmażyć na patelni.
- Podsmażoną cebulę i grzyby dodać do kapusty i całość wymieszać.
- Na przygotowane ciasto wyłożyć farsz i sformować pierogi. Jak najszybciej lepić pierogi? Sprawdź tutaj.
- Teraz wystarczy je wrzucić do gorącej, lekko posolonej wody i ugotować. Dzięki dobraniu odpowiednich proporcji składników jeden pierożek będzie miał około 25 kalorii. Dla porównania tradycyjny pieróg z kapustą i grzybami to 70 kalorii.