Krokiety z pieczarkami
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Jeśli lubisz naleśniki z grzybami, możesz iść o krok dalej i przygotować pyszne krokiety z pieczarkami. Danie robi się z naleśników. Trzeba je tylko złożyć jak krokiety (zawinąć boki), obtoczyć w jajku i bułce tartej, podsmażyć i gotowe. Wypróbuj poniższy przepis!
Polecamy także: Jaki farsz do naleśników? Naleśniki na słodko, słono i pikantnie
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 10-12 kopiastych łyżek mąki (można przyjąć: 1 placek = 1 łyżka mąki)
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- 2 szklanki piwa
- Farsz:
- 1/2 kg dowolnych grzybów, np. pieczarek, kurek, borowików
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki
- 1/2 szklanki śmietany
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotować ciasto, składniki wymieszać, ubić trzepaczką i odstawić na 30 minut. Usmażyć naleśniki.
- Drobno pokrojone pieczarki obsmażyć na maśle razem z posiekaną cebulą. Odparować wodę, oprószyć mąką i zrumienić. Dodać śmietanę, dusić na małym ogniu przez kilka minut. Ostudzić, wymieszać z jajkiem i przyprawić.
- Na plackach ułożyć farsz z pieczarek. Uformować krokiety, obtoczyć je w tartej bułce i podsmażyć na maśle.
- Naleśniki można podawać z bulionem lub barszczem czerwonym.