Wigilijne uszka dla alergików: bezglutenowe, bez mleka i bez jaj (ciasto i farsz)

2021-03-29
Wigilijne uszka dla małych alergików (ciasto i farsz)
Autor: Archiwum Murator Wigilijne uszka dla alergików
średni
60 min
4

Alergia pokarmowa nie musi oznaczać rezygnacji z tradycyjnych, wigilijnych potraw. Oto przepis na wigilijne uszka bez glutenu, bez mleka i bez jaj - idealne na wigilijny stół alergika. Załączam także łatwy przepis na delikatny farsz do uszek. Smacznego!

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 1 szklanka kleiku kukurydzianego
  • 2/3 szklanki wody
  • 2 szklanki mąki bezglutenowej na bazie skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka oleju
  • szczypta soli
  • mąka kukurydziana do podsypania ciasta
  •  
  • Farsz:
  • 1/2 kg kiszonej kapusty
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • woda
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ciasto:
    Kleik starannie wymieszaj z wodą, dodaj olej, sól i mąkę. Zagnieć ciasto. Mąki należy dodać tyle, aby nie kleiło się do rąk. Ciasto powinno być gęste, mniej więcej takie jak na tradycyjne pierogi.
  • Ciasto rozwałkuj, podsypując mąką kukurydzianą. Wytnij okrągłą formą (może być kieliszek, miseczka) małe kółeczka.
  • Kładź je kolejno na ręku, na środku połóż farsz (1/2 łyżeczki od kawy), złóż je na pół i starannie sklej brzegi - powstanie mały pierożek. Uszko zrobisz, sklejając jego przeciwstawne rogi. Podobny efekt uzyskasz, urywając mały kawałek ciasta, robiąc z niego kulkę i rozgniatając w palcach na okrągły placuszek.
  • W garnku zagotuj osoloną wodę, wrzucaj uszka do wrzącej wody i gotuj od wypłynięcia 5-8 min. Jeżeli używasz wałka i stolnicy, umyj je dokładnie, jeżeli wcześniej używałaś ich do przyrządzania produktów glutenowych.
  • Przepis ten nadaje się do zrobienia także pierogów, makaronu i zacierek.
  • Farsz:
    Zanim zaczniesz przyrządzać farsz, sprawdź smak kapusty (jeżeli jest za słona, albo za kwaśna, przelej ją gorącą wodą i odcedź).
  • Kapustę zalej niewielką ilością wrzącej wody i duś pod przykryciem.
  • Cebulę umyj, posiekaj w drobną kostkę i usmaż na oleju. Gotową cebulę dodaj do duszącej się kapusty.
  • Gotuj do momentu, aż kapusta będzie miękka. Pilnuj, by woda się nie wygotowała.