Bezglutenowe krokiety z kapustą i grzybami na Wigilię: przepis na wigilijne naleśniki bezglutenowe
2021-03-29
łatwy
50 min
4
Podajemy wam przepis na pyszne bezglutenowe krokiety z kapustą i grzybami. Idealne dla każdego, kto jest na diecie bezglutenowej. Zamiast mąki pszennej używamy kukurydzianej, ryżowej i mąki z amarantusa. Krokiety powstają z ciasta naleśnikowego.
Aby ciasto było bardziej puszyste, można 1-2 szklanki mleka zastąpić wodą mineralną gazowaną.
Polecamy także:
Przepis na krokiety z grzybami
Przepis na krokiety z nadzieniem z wątróbki
Polecamy:
Kalendarz świątecznych przygotowań na lockdown: jak przygotować Wigilię i Święta w okresie pandemii
Kalendarium świątecznych zakupów spożywczych: co i kiedy kupić na Wigilię i święta
SKŁADNIKI
- CIASTO:
- 2 szklanki mąki bezglutenowej na bazie skrobi kukurydzianej
- 2 czubate łyżki mąki: ryżowej i z amarantusa
- ok. 6 szklanek mleka 2%
- 4-5 łyżek oliwy (do smażenia)
- 5-6 jajek
- szczypta soli
- FARSZ:
- 1/2 kg kapusty kiszonej
- 1 szklanka grzybów suszonych (np. borowików)
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- pieprz i sól do smaku
- 1 biała cebula
- oliwa z oliwek do smażenia
- bulion warzywny
- DO SMAŻENIA KROKIETÓW:
- 1 jajko
- 5 łyżek bezglutenowej bułki tartej lub kaszki/mąki kukurydzianej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na kilka godzin przed przygotowaniem farszu zalej suszone grzyby szklanką wrzątku i namocz je.
- NALEŚNIKI: Najpierw roztrzep w misce jajka, następnie wlej mleko, na końcu wsyp bezglutenową mąkę. Na koniec dodaj szczyptę soli do smaku. A teraz smaż je tak, jak smażysz naleśniki!
- FARSZ: Zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę na łyżce oliwy z oliwek. Gdy cebula się zarumieni, wrzuć do garnka pokrojone grzyby.
- Kapustę również lekko posiekaj i dodaj do cebuli i grzybów. Następnie całość zalej wodą po suszonych grzybach. Potem dodaj liście laurowe, ziele angielskie i dopraw solą i pieprzem.
- Na koniec całość zalej bulionem warzywnym (do wysokości kapusty) i duś pod przykryciem na małym ogniu ok. 1,5 godziny.
- FORMOWANIE KROKIETÓW: Na środek usmażonego naleśnika połóż farsz i go rozsmaruj. Jak zwinąć krokiety? Najpierw zawiń do góry dolną część naleśnika. Tak samo postąp z bocznymi częściami, a następnie całość zawiń w rulonik.
- Zwinięte krokiety obtocz w ubitym jajku i bezglutenowej bułce tartej (lub mące albo kaszce kukurydzianej) i usmaż na patelni na złoty kolor.