Bezglutenowe krokiety z kapustą i grzybami na Wigilię: przepis na wigilijne naleśniki bezglutenowe
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          50 min
      
      
        
          4
      
    Podajemy wam przepis na pyszne bezglutenowe krokiety z kapustą i grzybami. Idealne dla każdego, kto jest na diecie bezglutenowej. Zamiast mąki pszennej używamy kukurydzianej, ryżowej i mąki z amarantusa. Krokiety powstają z ciasta naleśnikowego.
Aby ciasto było bardziej puszyste, można 1-2 szklanki mleka zastąpić wodą mineralną gazowaną.
Polecamy także:
Przepis na krokiety z grzybami
Przepis na krokiety z nadzieniem z wątróbki
Polecamy:
Kalendarz świątecznych przygotowań na lockdown: jak przygotować Wigilię i Święta w okresie pandemii
Kalendarium świątecznych zakupów spożywczych: co i kiedy kupić na Wigilię i święta
SKŁADNIKI
- CIASTO:
 - 2 szklanki mąki bezglutenowej na bazie skrobi kukurydzianej
 - 2 czubate łyżki mąki: ryżowej i z amarantusa
 - ok. 6 szklanek mleka 2%
 - 4-5 łyżek oliwy (do smażenia)
 - 5-6 jajek
 - szczypta soli
 - FARSZ:
 - 1/2 kg kapusty kiszonej
 - 1 szklanka grzybów suszonych (np. borowików)
 - 2 liście laurowe
 - 2 ziela angielskie
 - pieprz i sól do smaku
 - 1 biała cebula
 - oliwa z oliwek do smażenia
 - bulion warzywny
 - DO SMAŻENIA KROKIETÓW:
 - 1 jajko
 - 5 łyżek bezglutenowej bułki tartej lub kaszki/mąki kukurydzianej
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na kilka godzin przed przygotowaniem farszu zalej suszone grzyby szklanką wrzątku i namocz je.
 - NALEŚNIKI: Najpierw roztrzep w misce jajka, następnie wlej mleko, na końcu wsyp bezglutenową mąkę. Na koniec dodaj szczyptę soli do smaku. A teraz smaż je tak, jak smażysz naleśniki!
 - FARSZ: Zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę na łyżce oliwy z oliwek. Gdy cebula się zarumieni, wrzuć do garnka pokrojone grzyby.
 - Kapustę również lekko posiekaj i dodaj do cebuli i grzybów. Następnie całość zalej wodą po suszonych grzybach. Potem dodaj liście laurowe, ziele angielskie i dopraw solą i pieprzem.
 - Na koniec całość zalej bulionem warzywnym (do wysokości kapusty) i duś pod przykryciem na małym ogniu ok. 1,5 godziny.
 - FORMOWANIE KROKIETÓW: Na środek usmażonego naleśnika połóż farsz i go rozsmaruj. Jak zwinąć krokiety? Najpierw zawiń do góry dolną część naleśnika. Tak samo postąp z bocznymi częściami, a następnie całość zawiń w rulonik.
 - Zwinięte krokiety obtocz w ubitym jajku i bezglutenowej bułce tartej (lub mące albo kaszce kukurydzianej) i usmaż na patelni na złoty kolor.