Bezglutenowe krokiety z kapustą i grzybami na Wigilię: przepis na wigilijne naleśniki bezglutenowe

2020-12-01
bezglutenowe krokiety z kapusta i grzybami.jpg
Autor: Shutterstock Bezglutenowe krokiety z kapustą i grzybami do wigilijnego barszczu.
łatwy
50 min
4

Podajemy wam przepis na pyszne bezglutenowe krokiety z kapustą i grzybami. Idealne dla każdego, kto jest na diecie bezglutenowej. Zamiast mąki pszennej używamy kukurydzianej, ryżowej i mąki z amarantusa. Krokiety powstają z ciasta naleśnikowego.

Aby ciasto było bardziej puszyste, można 1-2 szklanki mleka zastąpić wodą mineralną gazowaną.

Polecamy także:

Przepis na krokiety z grzybami

Przepis na krokiety z nadzieniem z wątróbki

Polecamy:

Kalendarz świątecznych przygotowań na lockdown: jak przygotować Wigilię i Święta w okresie pandemii

Kalendarium świątecznych zakupów spożywczych: co i kiedy kupić na Wigilię i święta

Składniki

CIASTO:

2 szklanki mąki bezglutenowej na bazie skrobi kukurydzianej

2 czubate łyżki mąki: ryżowej i z amarantusa

ok. 6 szklanek mleka 2%

4-5 łyżek oliwy (do smażenia)

5-6 jajek

szczypta soli

 

FARSZ:

1/2 kg kapusty kiszonej

1 szklanka grzybów suszonych (np. borowików)

2 liście laurowe

2 ziela angielskie

pieprz i sól do smaku

1 biała cebula

oliwa z oliwek do smażenia

bulion warzywny

 

DO SMAŻENIA KROKIETÓW:

1 jajko

5 łyżek bezglutenowej bułki tartej lub kaszki/mąki kukurydzianej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Na kilka godzin przed przygotowaniem farszu zalej suszone grzyby szklanką wrzątku i namocz je.

NALEŚNIKI: Najpierw roztrzep w misce jajka, następnie wlej mleko, na końcu wsyp bezglutenową mąkę.  Na koniec dodaj szczyptę soli do smaku. A teraz smaż je tak, jak smażysz naleśniki!

FARSZ: Zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę na łyżce oliwy z oliwek. Gdy cebula się zarumieni, wrzuć do garnka pokrojone grzyby.

Kapustę również lekko posiekaj i dodaj do cebuli i grzybów. Następnie całość zalej wodą po suszonych grzybach. Potem dodaj liście laurowe, ziele angielskie i dopraw solą i pieprzem.

Na koniec całość zalej bulionem warzywnym (do wysokości kapusty) i duś pod przykryciem na małym ogniu ok. 1,5 godziny.

FORMOWANIE KROKIETÓW: Na środek usmażonego naleśnika połóż farsz i go rozsmaruj. Jak zwinąć krokiety? Najpierw zawiń do góry dolną część naleśnika. Tak samo postąp z bocznymi częściami, a następnie całość zawiń w rulonik.

Zwinięte krokiety obtocz w ubitym jajku i bezglutenowej bułce tartej (lub mące albo kaszce kukurydzianej) i usmaż na patelni na złoty kolor.