Krokiety z kapustą i grzybami: sprawdzony przepis na naleśniki z kapustą i grzybami
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          60 min
      
      
        
          4
      
    Krokiety z kapustą i grzybami przygotowane z naleśników to nie tylko danie świąteczne. Można podać je na kolację, a nawet jako danie obiadowe - idealnie współgrają z barszczem czerwonym! Warto je przygotować gdy trwa sezon na grzyby. Krokiety można zamrozić - przed panierowaniem.
Polecamy także: Przepis na krokiety z grzybami oraz Przepis na krokiety z nadzieniem z wątróbki
SKŁADNIKI
- FARSZ
 - 50 dag suszonych grzybów (można użyć grzybów świeżych - uduszonych i odparowanych)
 - 1 kg kapusty kiszonej
 - sól, pieprz,
 - majeranek,
 - 2 jajka
 - bułka tarta
 - CIASTO NA NALEŚNIKI
 - 1 l mleka,
 - 2 jajka,
 - 1-2 szkl mąki (zależy od gęstości ciasta)
 - 1/2 szkl. wody mineralnej gazowanej,
 - szczypta soli
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Najpierw należy ugotować suszone grzyby, aż będą miękkie.
 - Osobno ugotować kapustę kiszoną.
 - Następnie grzyby i kapustę odcedzić i wspólnie zmielić razem z solą, pieprzem i majerankiem. Trzeba pamiętać, że farsz powinien być mocno doprawiony, żeby było go czuć w krokietach.
 
Teraz pora na naleśniki - zmiksować wszystkie składniki ciasta na naleśniki. Pozwolić ciastu "odpocząć" ok 20 minut. Usmażyć cienkie naleśniki.
Farsz rozsmarować na całej długości naleśnika.
Dwa boki zawinąć do środka, a naleśnik zwinąć w rulon.
Takie naleśniki panierować w jajku i bułce tartej i obsmażać z każdej strony na złoto.