Krokiety z kapustą i grzybami: sprawdzony przepis na naleśniki z kapustą i grzybami
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Krokiety z kapustą i grzybami przygotowane z naleśników to nie tylko danie świąteczne. Można podać je na kolację, a nawet jako danie obiadowe - idealnie współgrają z barszczem czerwonym! Warto je przygotować gdy trwa sezon na grzyby. Krokiety można zamrozić - przed panierowaniem.
Polecamy także: Przepis na krokiety z grzybami oraz Przepis na krokiety z nadzieniem z wątróbki
SKŁADNIKI
- FARSZ
- 50 dag suszonych grzybów (można użyć grzybów świeżych - uduszonych i odparowanych)
- 1 kg kapusty kiszonej
- sól, pieprz,
- majeranek,
- 2 jajka
- bułka tarta
- CIASTO NA NALEŚNIKI
- 1 l mleka,
- 2 jajka,
- 1-2 szkl mąki (zależy od gęstości ciasta)
- 1/2 szkl. wody mineralnej gazowanej,
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Najpierw należy ugotować suszone grzyby, aż będą miękkie.
- Osobno ugotować kapustę kiszoną.
- Następnie grzyby i kapustę odcedzić i wspólnie zmielić razem z solą, pieprzem i majerankiem. Trzeba pamiętać, że farsz powinien być mocno doprawiony, żeby było go czuć w krokietach.
Teraz pora na naleśniki - zmiksować wszystkie składniki ciasta na naleśniki. Pozwolić ciastu "odpocząć" ok 20 minut. Usmażyć cienkie naleśniki.
Farsz rozsmarować na całej długości naleśnika.
Dwa boki zawinąć do środka, a naleśnik zwinąć w rulon.
Takie naleśniki panierować w jajku i bułce tartej i obsmażać z każdej strony na złoto.