Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami: sprawdzony przepis
2021-03-29
łatwy
70 min
4
Przepis na wigilijne pierogi z kapustą i grzybami. Sprawdź, jak zrobić dobry farsz do pierogów - z kiszonej kapusty, suszonych podgrzybków i borowików. Świąteczne pierogi przygotowane według tej tradycyjnej receptury zawsze wychodzą wyśmienite!
Polecamy również inne przepisy na wigilijne pierogi: Orkiszowe pierogi z soczewicą i kaszą gryczaną, Pierogi z rybą oraz Pierogi z makiem.
Sprawdź >>> Pierogi wigilijne: jakie pierogi na Wigilię wybrać?
SKŁADNIKI
- 3 szklanki mąki
- 1,5 szklanki wody
- jajko
- łyżeczka oleju
- sól
- 30 dag kiszonej kapusty
- 10 dag suszonych podgrzybków
- 5 dag suszonych borowików
- 2 cebule
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ciasto: zagniatamy mąkę, dodając wody, oleju i soli. Wbijamy jajko. Wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu odstawiamy na 30 min.
- Farsz: wypłukaną pod bieżącą wodą kapustę obgotowujemy z namoczonymi grzybami.
- Pokrojoną w kostkę cebulę obsmażamy na oleju. Dusimy przez chwilę, po czym dodajemy do kapusty.
- Doprawiamy farsz solą i pieprzem. Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna, dodajemy odrobinę miodu lub cukru.
- Lepimy pierogi i gotujemy w gorącej wodzie z odrobiną tłuszczu. Jak najszybciej lepić pierogi? Sprawdź tutaj.