Boczniaki: czy są zdrowe? Właściwości lecznicze boczniaków

Boczniaki: czy są zdrowe? Właściwości lecznicze boczniaków

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Boczniaki są tak wartościowe, że zalicza się je do grzybów leczniczych

Boczniaki to nietypowe grzyby – w przeciwieństwie do leśnych, które są raczej pozbawione wartości odżywczych, boczniaki uważane są za grzyby o właściwościach leczniczych. Są w nich związki, które obniżają poziom cukru i cholesterolu, a nawet niszczą komórki nowotworowe.

Boczniaki mają kapelusze w kształcie muszli, koloru od popielatego do ciemnoszarego. Trzon tych grzybów wyrasta asymetrycznie, z boku. Rosną też nietypowo, bo na pniach drzew liściastych. Tworzą grupy, układając się dachówkowato. Można je spotkać nie tylko w lasach, ale też w parkach i ogrodach, od listopada nawet do lutego (jeśli zima jest łagodna). W sklepach sprzedawane są boczniaki hodowlane.

Boczniaki zawierają białko przyswajalne w 70 proc., sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych. Mają komplet witamin z grupy B, witaminę C, a także wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, selen, sód i cynk.

Dzięki niezwykłym zaletom odżywczym i korzystnemu działaniu na organizm boczniaki zaliczane są do grzybów leczniczych. Jadane regularnie obniżą stężenie cholesterolu i poziom cukru, poprawią stan naczyń krwionośnych. Boczniaki zawierają ergotioneinę – przeciwutleniacz, który chroni komórki przed uszkodzeniami i starzeniem się. Boczniaki nie tracą tego składnika nawet podczas gotowania.

Naukowcy japońscy wykazali, że ekstrakt z boczniaka zawierający aktywną substancję – pleuran – może powodować zmniejszanie guzów nowotworowych. Badacze słowaccy wyizolowali z boczniaka beta-glukan – związek poprawiający odporność organizmu i zwalczający niektóre nowotwory.

Boczniaki są kruche i łamliwe, dlatego trzeba je ostrożnie myć (ale jak najszybciej, bo nasiąkną wodą). Jeśli potrzebne są kapelusze w całości, najlepiej kupić zapakowane w koszyku lub na tacce. Najsmaczniejsze są niezbyt duże kapelusze, ponieważ te największe są łykowate. Po ugotowaniu można je wykorzystać do sałatki, zupy, jako farsz do naleśników lub pierogów, dodać do omletu. Boczniaki można zamrażać, suszyć i marynować.