Pieczone boczniaki panierowane - cudowna przekąska lub danie obiadowe

Pieczone boczniaki panierowane - cudowna przekąska lub danie obiadowe
Autor: Shutterstock Boczniaki przed pieczeniem warto zanurzyć w pikantnej marynacie
łatwy
25 min
4

Dieta wegetariańska

Pieczone boczniaki panierowane smakują świetnie z dodatkiem  sosów - jako imprezowa przekąska, albo z ziemniakami puree - jako danie obiadowe. Polecamy ten prosty przepis!

Boczniaki są jednymi ze zdrowszych grzybów. Możemy je zajadać przez cały rok, bo boczniaki dostępne są na okrągło w supermarketach. Wytrawni grzybiarze zbierają również boczniki w sezonie zimowym, bo to jedne z nielicznych grzybów, które nie boją się chłodów i wydają owocniki zimą. Zarówno dzikie jak i hodowlane grzyby mają doskonałe walory smakowe i nadają się do przygotowania wielu potraw.

SKŁADNIKI

  • 500 g boczniaków
  • ¼ szklanki sosu sojowego
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki
  • Do panierowania:
  • 2 jajka
  • kilka łyżek mąki
  • bułka tarta

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Boczniaki oczyścić, umyć i osuszyć. Z podanych składników przyrządzić marynatę i dokładnie wysmarować nią grzyby.
  • Odstawić do lodówki na co najmniej godzinę, a jeszcze lepiej na całą noc.
  • Po tym czasie grzyby panierować - najpierw w mące, potem w rozmąconych jajkach i bułce tartej.
  • Boczniaki piec w piekarniku rozgrzanym do 180ºC, do zrumienienia
Boczniaki: czy są zdrowe? Właściwości boczniaków
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej