Pieczone boczniaki panierowane - cudowna przekąska lub danie obiadowe
2023-02-03
łatwy
25 min
4
Dieta wegetariańska
Pieczone boczniaki panierowane smakują świetnie z dodatkiem sosów - jako imprezowa przekąska, albo z ziemniakami puree - jako danie obiadowe. Polecamy ten prosty przepis!
Boczniaki są jednymi ze zdrowszych grzybów. Możemy je zajadać przez cały rok, bo boczniaki dostępne są na okrągło w supermarketach. Wytrawni grzybiarze zbierają również boczniki w sezonie zimowym, bo to jedne z nielicznych grzybów, które nie boją się chłodów i wydają owocniki zimą. Zarówno dzikie jak i hodowlane grzyby mają doskonałe walory smakowe i nadają się do przygotowania wielu potraw.
SKŁADNIKI
- 500 g boczniaków
- ¼ szklanki sosu sojowego
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki wędzonej papryki
- Do panierowania:
- 2 jajka
- kilka łyżek mąki
- bułka tarta
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Boczniaki oczyścić, umyć i osuszyć. Z podanych składników przyrządzić marynatę i dokładnie wysmarować nią grzyby.
- Odstawić do lodówki na co najmniej godzinę, a jeszcze lepiej na całą noc.
- Po tym czasie grzyby panierować - najpierw w mące, potem w rozmąconych jajkach i bułce tartej.
- Boczniaki piec w piekarniku rozgrzanym do 180ºC, do zrumienienia
Boczniaki: czy są zdrowe? Właściwości boczniaków