Sekretny przepis na najlepsze boczniaki smażone w cieście naleśnikowym

2019-11-29
Sekretny przepis na najlepsze boczniaki smażone w cieście naleśnikowym
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Boczniaki smażone w cieście naleśnikowym to pyszne danie bezmięsne nie tylko dla wegetarian. Boczniaki są dobrym źródłem beta-glukanu. Ten składnik błonnika wpływa na obniżenie złego cholesterolu, obniża również poziom cukrów we krwi, aktywuje system immunologiczny. Warto zatem częściej sięgać po te zdrowe grzyby. 

Składniki

200-250 g boczniaków

1 szklanka maślanki

1,5 szklanki mąki

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka czosnku w proszku

1 łyżeczka wędzonej papryki

1 łyżeczka mielonego kminku

0,5 łyżeczki pieprzu mielonego

1 łyżka oleju

oraz olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Rozgrzej frytownicę z olejem lub frytownicę bezolejową, powietrzną z gorącym nadmuchem, do 190C.

Grzyby przebierz, ewentualnie oczyść. Przełóż do miski i zalej maślanką. Pozostaw na 15 minut.

W drugiej misce wymieszaj mąkę z przyprawami.

Grzyby wyjmuj z maślanki, panieruj w mące z przyprawami, strząśnij nadmiar mąki, następnie ponownie zanurz w maślance i jeszcze raz panieruj w mące.

Frytownica z olejem. Panierowane grzyby przełóż do koszyczka i zanurz w oleju. Smaż około 5 minut lub do chwili, gdy ciasto jest rumiane i chrupiące.

Frytownica bezolejowa. Panierowane grzyby rozłóż jedną warstwą. Smaż 5 minut, następnie za pomocą pędzla posmaruje je olejem i kontynuuj smażenie jeszcze przez 5 minut lub do chwili, gdy ciasto jest rumiane i chrupiące.

W wersji wegańskiej zamiast maślanki użyj 1,5 szklanki mleka sojowego wymieszanego z 1,5 łyżki soku z cytryny.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska