Sekretny przepis na najlepsze boczniaki smażone w cieście naleśnikowym
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Boczniaki smażone w cieście naleśnikowym to pyszne danie bezmięsne nie tylko dla wegetarian. Boczniaki są dobrym źródłem beta-glukanu. Ten składnik błonnika wpływa na obniżenie złego cholesterolu, obniża również poziom cukrów we krwi, aktywuje system immunologiczny. Warto zatem częściej sięgać po te zdrowe grzyby.
W wersji wegańskiej zamiast maślanki użyj 1,5 szklanki mleka sojowego wymieszanego z 1,5 łyżki soku z cytryny.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 200-250 g boczniaków
- 1 szklanka maślanki
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego
- 1 łyżka oleju
- oraz olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej frytownicę z olejem lub frytownicę bezolejową, powietrzną z gorącym nadmuchem, do 190C.
- Grzyby przebierz, ewentualnie oczyść. Przełóż do miski i zalej maślanką. Pozostaw na 15 minut.
- W drugiej misce wymieszaj mąkę z przyprawami.
- Grzyby wyjmuj z maślanki, panieruj w mące z przyprawami, strząśnij nadmiar mąki, następnie ponownie zanurz w maślance i jeszcze raz panieruj w mące.
- Frytownica z olejem. Panierowane grzyby przełóż do koszyczka i zanurz w oleju. Smaż około 5 minut lub do chwili, gdy ciasto jest rumiane i chrupiące.
- Frytownica bezolejowa. Panierowane grzyby rozłóż jedną warstwą. Smaż 5 minut, następnie za pomocą pędzla posmaruje je olejem i kontynuuj smażenie jeszcze przez 5 minut lub do chwili, gdy ciasto jest rumiane i chrupiące.