Obłędne szarpane boczniaki, które smakują jak wołowina. Idealne do vege burgera!

Szarpane boczniaki
Autor: Shutterstock Szarpane boczniaki to znakomity zamiennik mięsa.
łatwy
15 min
3

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Odpowiednio przyprawione i przyrządzone grzyby, podane w hamburgerze smakują tak, że ciężko je odróżnić od mięsa. Na weekendowym spotkaniu z przyjaciółmi nie mogłam uwierzyć, że to co jem, to nie jest dobrze wysmażony hamburger wołowy, a siekane i smażone boczniaki. A jednak, szarpane boczniaki po prostu mnie urzekły.

Potencjał kulinarny boczniaków dawno odkryli weganie i wegetarianie, ale osoby jedzące mięso często nie są go świadome. A boczniaki są nie tylko zdrowe, ale też bardzo uniwersalne. Świetnie zastępują mięso - jak w naszym przepisie, nadają się do pieczenia, duszenia, gotowania i smażenia. Można z nich przygotować zupy, sosy, kotlety i... siekaną "wołowinę", idealną do wypełnienia hamburgerowych bułek. I znacznie tańszą od klasycznego mięsa.

SKŁADNIKI

  • 300 g boczniaków
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • sól i piperz
  • papryka wędzona w proszku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Boczniaki umyj i porwij ręcznie na nitki, cebulę i czosnek obierz, cebule pokrój w piórka.
  • Rozgrzej nieco oleju na patelni i zeszklij na nim cebulę, podlej 3-4 łyżkami wody i odparuj.
  • Dodaj grzyby, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sos sojowy.
  • Wymieszaj, przypraw solą, pieprzem i wędzoną papryką. Smaż aż się ładnie zrumienią.
  • Podawaj z bułką i piklami, jak tradycyjnego hamburgera.
Boczniaki: czy są zdrowe? Właściwości boczniaków
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej