Obłędne szarpane boczniaki, które smakują jak wołowina. Idealne do vege burgera!
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Odpowiednio przyprawione i przyrządzone grzyby, podane w hamburgerze smakują tak, że ciężko je odróżnić od mięsa. Na weekendowym spotkaniu z przyjaciółmi nie mogłam uwierzyć, że to co jem, to nie jest dobrze wysmażony hamburger wołowy, a siekane i smażone boczniaki. A jednak, szarpane boczniaki po prostu mnie urzekły.
Potencjał kulinarny boczniaków dawno odkryli weganie i wegetarianie, ale osoby jedzące mięso często nie są go świadome. A boczniaki są nie tylko zdrowe, ale też bardzo uniwersalne. Świetnie zastępują mięso - jak w naszym przepisie, nadają się do pieczenia, duszenia, gotowania i smażenia. Można z nich przygotować zupy, sosy, kotlety i... siekaną "wołowinę", idealną do wypełnienia hamburgerowych bułek. I znacznie tańszą od klasycznego mięsa.
SKŁADNIKI
- 300 g boczniaków
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- sól i piperz
- papryka wędzona w proszku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Boczniaki umyj i porwij ręcznie na nitki, cebulę i czosnek obierz, cebule pokrój w piórka.
- Rozgrzej nieco oleju na patelni i zeszklij na nim cebulę, podlej 3-4 łyżkami wody i odparuj.
- Dodaj grzyby, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sos sojowy.
- Wymieszaj, przypraw solą, pieprzem i wędzoną papryką. Smaż aż się ładnie zrumienią.
- Podawaj z bułką i piklami, jak tradycyjnego hamburgera.