Boczniaki z cukinią i pomidorami - pyszne wege danie dla każdego
2023-02-03
łatwy
35 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Boczniaki z cukinią i pomidorami to świetna opcja na bezmięsny obiad. Świetnie smakują z dodatkiem ryżu lub kaszy, a także z gotowanymi ziemniakami lub po prostu świeżą bułeczką.
Boczniaki są nie tylko bardzo zdrowe, ale też smaczne. Mięsiste kapelusze grzybów nadają się do smażenia, pieczenia, gotowania - kto nie jadł flaczków z boczniaków, nie wie co traci - a także duszenia. Doskonale smakują uduszone z warzywami, tworząc konkretne gulasze czy potrawki. Polecamy taki sposób ich przyrządzania, dzięki któremu danie nie jest bardzo ciężkostrawne, dostarcza też dużo błonnika, witamin i mikroelementów.
SKŁADNIKI
- 0,5 kg boczniaków
- 0,5 kg cukinii
- 3 cebule
- 3 pomidory
- olej
- sól i pieprz
- siekana natka pietruszki lub koperek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebule obrać i pokroić w piórka, cukinie umyć i pokroić w półplasterki.
- Rozgrzać na patelni 2 łyżki oleju i zeszklić na nim cebulę oraz cukinię. Zdjąć z patelni.
- Pomidory sparzyć, obrać i pokroić. usunąć gniazda nasienne pozostawiając sam zwarty miąższ.
- Boczniaki pokroić w paski i wrzucić na patelnię z 2 łyżkami oleju.
- Grzyby smażyć 5 min, po czym dodać pomidory i usmażoną wcześniej cukinię.
- Wymieszać, przyprawić solą i pieprzem i dusić chwilę razem.
- Na koniec dodać zieleninę. podawać z ryżem lub kaszą.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?