Boczniaki z cukinią i pomidorami - pyszne wege danie dla każdego

Boczniaki z cukinią i pomidorami
Autor: Shutterstock Boczniaki z cukinią i pomidorami ze swieżym pieczywem.
łatwy
35 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Boczniaki z cukinią i pomidorami to świetna opcja na bezmięsny obiad. Świetnie smakują z dodatkiem ryżu lub kaszy, a także z gotowanymi ziemniakami lub po prostu  świeżą bułeczką.

Boczniaki są nie tylko bardzo zdrowe, ale też smaczne. Mięsiste kapelusze grzybów nadają się do smażenia, pieczenia, gotowania - kto nie jadł flaczków z boczniaków, nie wie co traci - a także duszenia. Doskonale smakują uduszone z warzywami, tworząc konkretne gulasze czy potrawki. Polecamy taki sposób ich przyrządzania, dzięki któremu danie nie jest bardzo ciężkostrawne, dostarcza też dużo błonnika, witamin i mikroelementów.

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg boczniaków
  • 0,5 kg cukinii
  • 3 cebule
  • 3 pomidory
  • olej
  • sól i pieprz
  • siekana natka pietruszki lub koperek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebule obrać i pokroić w piórka, cukinie umyć i pokroić w półplasterki.
  • Rozgrzać na patelni 2 łyżki oleju i zeszklić na nim cebulę oraz cukinię. Zdjąć z patelni.
  • Pomidory sparzyć, obrać i pokroić. usunąć gniazda nasienne pozostawiając sam zwarty miąższ.
  • Boczniaki pokroić w paski i wrzucić na patelnię z 2 łyżkami oleju.
  • Grzyby smażyć 5 min, po czym dodać pomidory i usmażoną wcześniej cukinię.
  • Wymieszać, przyprawić solą i pieprzem i dusić chwilę razem.
  • Na koniec dodać zieleninę. podawać z ryżem lub kaszą.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej