Grillowane boczniaki w winnej marynacie - zakochasz się w ich smaku!
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Grillowane boczniaki marynowane w winie z dodatkiem syropu klonowego, keczupu i sosu sojowego smakują po prostu wybornie. Przyprawy i marynata którymi nasiąknęły grzyby sprawiają, że boczniaki smakiem przypominają doskonałe mięso - zwłaszcza po przygotowaniu na grillu węglowym. Ale w innych porach roku też warto się cieszyć niespotykanym smakiem tych zdrowych grzybów!
Poznaj przepisy na inne dania z boczniaków:
Sekretny przepis na najlepsze boczniaki smażone w cieście naleśnikowym
Boczniaki: przepis na sałatkę lunchową z boczniakami
Boczniaki z patelni: pomysł na szybki obiad [przepis]
Potrawy z boczniaków: przepis na boczniaki duszone
Flaki z boczniaków - przepis na flaki w wersji vege [WIDEO]
SKŁADNIKI
- 350 g boczniaków
- Marynata:
- ⅓ szklanki wytrawnego czerwonego wina,
- ¼ szklanki dobrej jakości keczupu
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu świeżo zmielonego
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 niewielka cebula, pokrojona w plastry
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Boczniaki oczyścić. Bardzo duże kapelusze przeciąć na pół, aby równo się grillowały.
- Wymieszać wszystkie płynne składniki marynaty, następnie dodać przyprawy oraz cebulę i jeszcze raz dokładnie wymieszać.
- Do pojemnika z pokrywką wlać połowę marynaty, ułożyć boczniaki, a następnie dodać pozostałą część sosu. Pojemnik zamknąć, kilka razy nim potrząsnąć i odłożyć do lodówki na całą noc.
- Następnego dnia boczniaki grillować na węglu, grillu elektrycznym lub po prostu na patelni grillowej.