Grillowane boczniaki w winnej marynacie - zakochasz się w ich smaku!

2021-03-29
Grillowane boczniaki w winnej marynacie - zakochasz się w ich smaku!
Autor: Shutterstock Boczniaki, które najpierw macerowały się w winnej marynacie, a następnie grillowały, są pełne smaku i aromatu
łatwy
30 min
4

Grillowane boczniaki marynowane w winie z dodatkiem syropu klonowego, keczupu i sosu sojowego smakują po prostu wybornie. Przyprawy i marynata którymi nasiąknęły grzyby sprawiają, że boczniaki smakiem przypominają doskonałe mięso - zwłaszcza po przygotowaniu na grillu węglowym. Ale w innych porach roku też warto się cieszyć niespotykanym smakiem tych zdrowych grzybów!

Poznaj przepisy na inne dania z boczniaków:

Sekretny przepis na najlepsze boczniaki smażone w cieście naleśnikowym

Boczniaki: przepis na sałatkę lunchową z boczniakami

Boczniaki z patelni: pomysł na szybki obiad [przepis]

Potrawy z boczniaków: przepis na boczniaki duszone

Flaki z boczniaków - przepis na flaki w wersji vege [WIDEO]

SKŁADNIKI

  • 350 g boczniaków
  • Marynata:
  • ⅓ szklanki wytrawnego czerwonego wina,
  • ¼ szklanki dobrej jakości keczupu
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu świeżo zmielonego
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 niewielka cebula, pokrojona w plastry

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Boczniaki oczyścić. Bardzo duże kapelusze przeciąć na pół, aby równo się grillowały.
  • Wymieszać wszystkie płynne składniki marynaty, następnie dodać przyprawy oraz cebulę i jeszcze raz dokładnie wymieszać.
  • Do pojemnika z pokrywką wlać połowę marynaty, ułożyć boczniaki, a następnie dodać pozostałą część sosu. Pojemnik zamknąć, kilka razy nim potrząsnąć i odłożyć do lodówki na całą noc.
  • Następnego dnia boczniaki grillować na węglu, grillu elektrycznym lub po prostu na patelni grillowej.