Flaki z boczniaków - przepis na flaki w wersji vege

2021-03-29
Flaki z boczniaków
Autor: Shutterstock Flaki z boczniaków to smaczny obiad vege.
łatwy
45 min
4

Boczniaki są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Przy ich regularnym jadaniu obniża się stężenie cholesterolu, cukrzykom spada poziom cukru, u osób z arteriosklerozą poprawia się stan naczyń krwionośnych. Boczniaki zawierają ergotioneinę – przeciwutleniacz, który chroni komórki przed uszkodzeniami i starzeniem się. Nie tracą go nawet podczas gotowania, a więc warto przygotować od czasu do czasu popularne flaki z boczniaków!

Przepis pochodzi z książki "Grzyby".

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Boczniaki pokroić w paseczki wzdłuż blaszek, cebulę w półplasterki i razem z boczniakami dusić na maśle.
  • Obraną włoszczyznę ugotować w bulionie. Połączyć z boczniakami, dodać przyprawy, dokładnie wymieszać.
  • Propozycja podania: z bagietką.
  • Przepis pochodzi z książki "Grzyby".