Aromatyczne boczniaki smażone i marynowane w czosnku

Aromatyczne boczniaki smażone i marynowane w czosnku
Autor: Shutterstock Można zamiast soli użyć przyprawy uniwersalnej, aby pogłębić smak boczniaków
łatwy
30 min
4

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Boczniaki smażone i marynowane w czosnku i natce pietruszki to pyszna i nieskomplikowana zakąska. Doskonała zarówno na ciepło, jak i na zimno. Idealnie sprawdzi się na domówce, bo zazwyczaj zachwyca gości. Warto ją jednak przygotować również bez okazji, by uświetnić nią domowy wieczór przed tv.

SKŁADNIKI

  • 500 g grzybów boczniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 50 ml octu 5% lub octu jabłkowego
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Czosnek i natkę pietruszki drobno posiekać.
  • W głębokiej patelni rozgrzać olej i smażyć boczniaki porcjami do zrumienienia.
  • Obsmażone boczniaki przełożyć do naczynia, jeszcze gorące posypać solą, pieprzem, mieszaniną posiekanego czosnku i natki pietruszki. Skropić octem.
  • Można jeść jeszcze ciepłe lub pozwolić im ostygnąć i podawać jako zimną zakąskę.
Boczniaki: czy są zdrowe? Właściwości boczniaków
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej