Aromatyczne boczniaki smażone i marynowane w czosnku
2023-02-03
łatwy
30 min
4
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Boczniaki smażone i marynowane w czosnku i natce pietruszki to pyszna i nieskomplikowana zakąska. Doskonała zarówno na ciepło, jak i na zimno. Idealnie sprawdzi się na domówce, bo zazwyczaj zachwyca gości. Warto ją jednak przygotować również bez okazji, by uświetnić nią domowy wieczór przed tv.
SKŁADNIKI
- 500 g grzybów boczniaków
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 50 ml octu 5% lub octu jabłkowego
- sól i pieprz
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czosnek i natkę pietruszki drobno posiekać.
- W głębokiej patelni rozgrzać olej i smażyć boczniaki porcjami do zrumienienia.
- Obsmażone boczniaki przełożyć do naczynia, jeszcze gorące posypać solą, pieprzem, mieszaniną posiekanego czosnku i natki pietruszki. Skropić octem.
- Można jeść jeszcze ciepłe lub pozwolić im ostygnąć i podawać jako zimną zakąskę.
Boczniaki: czy są zdrowe? Właściwości boczniaków