Soczewica

Soczewica uprawiana jest od tysiącleci. W biblijnym Starym Testamencie opisano, jak Ezaw - za miskę soczewicy - oddał swojemu bratu Jakubowi pierworództwo. Dziś najwięcej soczewicy spożywa się na Bliskim Wschodzie i w Azji. Pożywna roślina strączkowa ma wiele odmian, a każda z nich wyróżnia się inną barwą.

Soczewica

Placki z soczewicy - prosty przepis na wegetariańskie placki

Placki z czerwonej soczewicy to smaczne i pożywne wegetariańskie lub po prostu jarskie danie. Są smaczne, dostarczają dużo pełnowartościowego białka i dzięki temu sycą na długo.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Gulasz z soczewicy i grzybów zapiekany pod puree ze słodkich ziemniaków

Gulasz z soczewicy i grzybów zapiekany pod puree ze słodkich ziemniaków to pełnowartościowy posiłek bezmięsny. Bogactwo smaków i substancji odżywczych syci na długo. Przepis polecam nie tylko weganom, ale wszystkim, którzy wątpią w smak warzyw. Warzywa są przepyszne, szczególnie w tym pysznym przepisie.  

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wegański sos boloński z soczewicą i grzybami: pyszny sos bezmięsny do makaronu

Wegański sos boloński z soczewicą i grzybami to odżywcze danie roślinne. Pyszny sos bezmięsny do makaronu na bazie warzyw i pomidorów z dodatkiem soczewicy ukoi nawet wielki głód. Koniecznie wypróbuj do ulubionego makaronu!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Makaron z wegańskim bolognese z soczewicą w 20 minut: pyszny, łatwy, sycący

Makaron z wegańskim bolognese z soczewicą to pyszny, łatwy, sycący posiłek, który przygotujesz w 20 minut. Dlaczego tak szybko? Wystarczy użyć soczewicy z puszki, aby maksymalnie skrócić czas przygotowania bezmięsnego bolognese. Zachęcamy Was do wypróbowania tego łatwego przepis na pożywny makaron z wegańskim sosem bolognese. To jest po prostu pyszne! 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Pieczarkowa sałatka na ciepło z soczewicą i fetą: tani i sycący posiłek

Pieczarkowa sałatka na ciepło z soczewicą i fetą to tani i sycący posiłek. Soczewica to niedoceniane źródło białka i cukrów złożonych, które powoli uwalniają glukozę. Kasza jęczmienna to źródło mikroelementów oraz związków regulujących przemianę materii. Razem z młodymi liśćmi szpinaku i kremowym serem feta otrzymujemy pełnowartościowy posiłek. Idealny na lunch lub kolację. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pożywna zupa z czerwonej soczewicy z klopsikami: sprytny przepis

Pożywna zupa z czerwonej soczewicy z klopsikami to sprytny przepis na pełnowartościowy posiłek. Bogactwo składników odżywczych, smaków i aromatów syci ciało i duszę. Pikantna, kremowa i wzbogacona mięsnymi frykadelkami zupa z soczewicy jest po prostu idealna. Zachęcamy do wypróbowania przepisu na tę pożywną zupę z czerwonej soczewicy i mięsnych klopsików. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pożywny klops z soczewicy i warzyw: pyszny i oszczędny przepis

Klops z soczewicy i warzyw jest pożywny i zdrowy. Soczewica to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych. Już 1 szklanka soczewicy dostarcza 90% dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy i 37% zapotrzebowania na żelazo. Oto pyszny i oszczędny przepis na odżywczy klops z czerwonej soczewicy i warzyw korzeniowych. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Paluszki z czerwonej soczewicy: jak zrobić bezmięsne kofty za grosze

Paluszki z czerwonej soczewicy - mercimek kofte - to pyszna turecka przekąska w stylu falafelu. Jeśli jednak falafele robi się z ciecierzycy, to bezmięsne kofty, przygotowuje się z czerwonej soczewicy. Takie kofty z soczewicy można podać na przekąskę lub owinąć plackiem z dodatkami. Są pyszne i kosztują grosze!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Czeska polewka z 2 rodzajów soczewicy

Warzywa strączkowe pełnią bardzo istotna rolę w czeskiej kuchni. Przygotowuje się z nich przede wszystkim polevky czyli zupy. Podajemy sprawdzony przepis na czeską zupę soczewicową.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Pieczone gołąbki nadziewane soczewicą i kaszą jaglaną

Gołąbki są pyszne nie tylko z mięsnym nadzieniem. Właściwie wszystko można zawinąć w liście kapusty. Pieczone gołąbki nadziewane soczewicą i kaszą jaglaną smakuję doskonale dzięki dodatkowi pieczarek i suszonych pomidorów. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Strona 1 z 8