Najlepsze surówki do grilla. 10 łatwych i szybkich przepisów

2023-05-04 13:02

Grill to nie tylko różne rodzaje mięsa i kolorowe warzywa. Aby impreza na świeżym powietrzu z grillowanym jedzeniem się udała, warto przyrządzić kilka smacznych i chrupiących surówek. Jaką surówkę zrobić na grilla? Sprawdźcie nasze przepisy na najlepsze surówki do grillowanych mięs, ryb i warzyw.

surówki do grilla
Autor: Shutterstock Oto 10 sprawdzonych przepisów na surówki do grilla.

Spis treści

  1. Surówki do grilla
  2. Jak zrobić surówkę na grilla?
  3. Z czego robić surówki na grilla?
  4. Surówki na grilla – 10 sprawdzonych przepisów

Surówki do grilla

Pysznym i łatwym dodatkiem do potraw grillowanych są surówki. Pełne zdrowych, chrupiących i kolorowych warzyw surówki idealnie łączą się z pieczonymi na grillu mięsami i rybami. Podkręcają smak karkówki czy tradycyjnej kiełbaski i sprawą, że takie jedzenie stanie się kompletnym posiłkiem. Są lekkie i przyjemnie chrupią w trakcie jedzenia. Ich dodatkową zaletą jest spora porcja witamin i składników mineralnych, które pochodzą z warzyw.

Jak zrobić surówkę na grilla?

Surówki, które są świetnym uzupełnieniem imprez z grillem w roli głównej, robi się prosto i z niedrogich składników, a ich przygotowanie jest szybkie. Wystarczy pokroić, posiekać lub zetrzeć na tarce wybrane warzywa, doprawić, wlać sos i wymieszać. Warto pamiętać, aby wszystkie składniki potrzebne do zrobienia surówki były świeże i naturalne.

Z czego robić surówki na grilla?

Surówki do grillowanych potraw można robić z wielu produktów, które są łatwo dostępne. Składają się przede wszystkim z warzyw.

Do surówki do grilla można wykorzystać bogatą w składniki odżywcze i niskokaloryczną sałatę. Sprawdzi się różne rodzaje sałat jak masłowa, karbowana, rukola czy roszponka. Równie dobre będą surówki z kapusty białej, pekińskiej lub czerwonej, szpinaku czy jarmużu. Do zielonych listków dodaje się inne pyszne i zdrowe warzywa. Najczęściej są to pomidory, ogórki świeże lub kiszone, papryka, cebula, rzodkiewki, seler naciowy, młoda marchewka i kukurydza.

Do surówek do grilla pasują też sery. Słona feta, włoska mozzarella, halloumi czy ser pleśniowy to tylko kilka propozycji, które można wykorzystać, tworząc swoją popisową surówkę na grilla.

W pysznych surówkach nie powinno zabraknąć świeżych ziół i przypraw. Doskonałym dodatkiem jest posiekana natka pietruszki, szczypiorek, koperek czy bazylia. Surówkę zawsze trzeba doprawić. Obowiązkowymi przyprawami są sól i pieprz. Smak podkręcą też suszone zioła, mielona papryka czy gotowe mieszanki przyprawowe ze sklepu.

Smak surówek podkręcą także oliwki, papryczka chili, kawałki ananasa i arbuza, prażone pestki słonecznika lub dyni czy posiekane orzechy.

Taką kolorową surówkę wato wzbogacić lekkim sosem. Może to być sos majonezowy lub jogurtowy, czosnkowy czy winegret. Czasem wystarczy skropić warzywa tylko oliwą z oliwek i sokiem z cytryny lub octem balsamicznym.

Surówki na grilla – 10 sprawdzonych przepisów

Surówki, które idealnie łączą się z grillowanymi potrawami z mięsa, ryb i warzyw, robi się prosto i dość szybko. Ich zaletą jest to, że przepisy można wykorzystywać nie tylko w sezonie grillowym. Przepisy są uniwersalne i sprawdzą się w ciągu całego roku. Oto szybkie przepisy na surówki do grilla, które zaskoczą łatwością przygotowania i pysznym smakiem.

Warzywa na grilla