Ekspresowa i łatwiutka sałatka do grilla z fetą – lekka, świeża i gotowa w minutę!

Dieta wegetariańska
Sałatka do grilla z fetą, pomidorami i oliwkami to prawdziwa podróż w smak Morza Śródziemnego – bez biletu i odprawy! Soczyste pomidory, kremowa feta i pikantne oliwki łączą się z odrobiną ziół, by stworzyć eksplozję koloru i aromatu na twoim talerzu. Najlepsze? Przygotujesz ją w 15 minut, a wszystkie składniki kupisz w najbliższym sklepie. Idealna na szybki dodatek do mięs z grilla lub lekki lunch w upalne popołudnie!
Zalety leciutkiej sałatki z fetą
Sałatki w stylu śródziemnomorskim, takie jak ta z fetą, pomidorami i oliwkami, to nie tylko uczta dla podniebienia, ale i kopalnia korzyści dla zdrowia. Pomidory dostarczają likopenu – silnego przeciwutleniacza wspierającego serce i skórę, feta wnosi porcję pełnowartościowego białka oraz wapń dla mocnych kości, a oliwki dostarczają jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które sprzyjają prawidłowemu poziomowi cholesterolu. Całość dopełniają świeże zioła bogate w witaminy i minerały.
Taka sałatka jest lekka, ale sycąca, doskonale nawadnia organizm i orzeźwia w upalne dni. Dzięki prostym, nieprzetworzonym składnikom wspiera trawienie, wspomaga odporność i doda energii bez uczucia ciężkości. To idealny sposób, by w prosty sposób wzbogacić dietę o warzywa, zdrowe tłuszcze i wartościowe białko – przy minimalnym nakładzie czasu i wysiłku.
SKŁADNIKI
- 3 dorodne pomidory
- główka sałaty
- opakowanie sera feta
- 15 czarnych oliwek
- 2 łyżki posiekanych świeżych ziół
- sok z 1 cytryny
- 5 łyżek oliwy
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w cząstki.
- Sałatę umyć, opłukać, porwać.
- Ser pokroić w kostkę, a oliwki w plasterki.
- Oliwę, sok wyciśnięty z cytryny i posiekane zioła wymieszać (najlepiej w małym słoiku), przyprawić solą i pieprzem. Składniki sałatki polać sosem, delikatnie wymieszać.