Ekspresowa i łatwiutka sałatka do grilla z fetą – lekka, świeża i gotowa w minutę!

Ekspresowa i łatwiutka sałatka do grilla z fetą – lekka, świeża i gotowa w minutę!
Autor: Shutterstock Tę sałatkę przygotujesz z powszechnie dostępnych produktów, w ekspresowym tempie
łatwy
15 min
4

Dieta wegetariańska

Sałatka do grilla z fetą, pomidorami i oliwkami to prawdziwa podróż w smak Morza Śródziemnego – bez biletu i odprawy! Soczyste pomidory, kremowa feta i pikantne oliwki łączą się z odrobiną ziół, by stworzyć eksplozję koloru i aromatu na twoim talerzu. Najlepsze? Przygotujesz ją w 15 minut, a wszystkie składniki kupisz w najbliższym sklepie. Idealna na szybki dodatek do mięs z grilla lub lekki lunch w upalne popołudnie!

 Zalety leciutkiej sałatki z fetą

Sałatki w stylu śródziemnomorskim, takie jak ta z fetą, pomidorami i oliwkami, to nie tylko uczta dla podniebienia, ale i kopalnia korzyści dla zdrowia. Pomidory dostarczają likopenu – silnego przeciwutleniacza wspierającego serce i skórę, feta wnosi porcję pełnowartościowego białka oraz wapń dla mocnych kości, a oliwki dostarczają jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które sprzyjają prawidłowemu poziomowi cholesterolu. Całość dopełniają świeże zioła bogate w witaminy i minerały.

Taka sałatka jest lekka, ale sycąca, doskonale nawadnia organizm i orzeźwia w upalne dni. Dzięki prostym, nieprzetworzonym składnikom wspiera trawienie, wspomaga odporność i doda energii bez uczucia ciężkości. To idealny sposób, by w prosty sposób wzbogacić dietę o warzywa, zdrowe tłuszcze i wartościowe białko – przy minimalnym nakładzie czasu i wysiłku.

SKŁADNIKI

  • 3 dorodne pomidory
  • główka sałaty
  • opakowanie sera feta
  • 15 czarnych oliwek
  • 2 łyżki posiekanych świeżych ziół
  • sok z 1 cytryny
  • 5 łyżek oliwy
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w cząstki.
  • Sałatę umyć, opłukać, porwać.
  • Ser pokroić w kostkę, a oliwki w plasterki.
  • Oliwę, sok wyciśnięty z cytryny i posiekane zioła wymieszać (najlepiej w małym słoiku), przyprawić solą i pieprzem. Składniki sałatki polać sosem, delikatnie wymieszać.
Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej